Rondje tuin en natuur in april met Gert-Jan

April doet wat zij wil, vorig jaar leek het al wel zomer in april met temperaturen van boven de 20 graden, zeer droog en diverse bosbranden. De zwaluwen komen terug deze maand en hopelijk nemen zij  heerlijke temperaturen mee vanuit Afrika. Lente temperaturen, die de natuur en tuin snel groen doen kleuren. Prachtig altijd weer, om te zien hoe snel bomen en struiken in blad komen. Fruitbomen sieren zich met hun fraaie bloesems, welke druk bezocht worden door bijen. Veel imkers brengen deze maand hun kasten naar de boomgaarden. De telers zijn er blij mee, want zonder bijen geen fruit. Helaas is er wereldwijd een ernstige sterfte onder insecten. Dit heeft grote gevolgen voor vele dieren en planten. Wij, als natuur- en tuinliefhebbers, kunnen een bijdrage leveren aan het voortbestaan van vele nuttige insecten. De landbouw krijgt vaak de schuld, maar de kleine tuinman die zijn gras groener dan de buurman wil hebben, heeft misschien niet altijd in de gaten hoeveel werk en geld het kost om het gras groen te houden. Veel kunstmest, onkruid- en ongediertebestrijdingsmiddel, kalk en water zijn er voor nodig. Laat eens een stukje gazon haar gang gaan, zaai eens wat inheemse planten erin. U hoeft minder te maaien en minder water te geven. Inheemse planten zijn beter aangepast aan de groeiomstandigheden in de meeste tuinen. In een oproep op de Internetgazet van Hamont, roept ByeByeGrasss iedereen op om het gazon tot 1 mei niet te maaien. Door minder te maaien, kan er veel water bespaard worden, beter voor het milieu, voor uw portemonnee en voor de insecten. Ieder stukje niet gemaaid gras is een natuurgebiedje erbij in Vlaanderen. Zelf hebben we een klein stukje aan de rand van het gazon laten “verwilderen”. Er groeit nu o.a. duifkruid (Scabiosa columbaria), dropplant (Agastache foeniculum), verbena  (Verbena bonariensis), kattenstaart (Lythrum salicaria). Een soort waar je lang plezier van hebt is het Mexicaanse madeliefje (Erigeron karvinskianus). Zij lijkt onuitputtelijk te bloeien met kleine, wit/roze bloempjes. In de herfst bloeien er fraaie herfstasters, ook met kleine wit/roze bloemen. Allemaal planten die veel insecten lokken, vooral vlinders, bijen en hommels. Insecten hebben helaas bij veel mensen een slecht imago, ze worden meteen neer gemept, plat getrapt of opgezogen. Ook kinderen zijn vaak bang van deze, zogenaamde enge beestjes. Natuurlijk, wespen en bijen steken, maar alleen uit angst. Scholen kunnen hiermee helpen, er is mooi lesmateriaal tegenwoordig. Wijs de kinderen op de wonderen van de mooie natuur. Ze zullen er veel plezier aan beleven en zo helpt iedereen mee om de wondere wereld te behouden. In april komt de lente echt tot leven, naar buiten dus. In de groentetuin kan er volop gezaaid en geplant worden. Sla, wortel, radijs, prei en ui. Aardappelen mogen deze maand de grond in. Sommigen onder u hebben ze al voor gekiemd. Plant ze 12 tot 15 cm diep en met een afstand van 50 tot 60 van elkaar. Het zijn goede eters en ze houden van een goede natuurlijke mest of compost. In de serre kunnen de gezaaide tomaten, pepers en paprika’s uitgeplant worden. In april kan het echter soms nog flink vriezen in de nachten, opletten dus met eenjarig zomergoed, dat nu volop, “vaak schreeuwerig” aangeboden wordt. Aan het begin van de maand kunnen vaste planten nog verzet worden, later wordt het al wat moeilijker, omdat de temperaturen aan het einde van de maand soms aardig oplopen, tot boven de 25 graden. U moet er als het ware met de gieter langs blijven staan. Planten en bomen in pot kunnen het gehele jaar geplant worden. Vooral bomen krijgen tegenwoordig veel aandacht. Als grote CO2 verslinders, heb je ze nooit te veel. Ook voor een kleinere tuin zijn zeer geschikte soorten verkrijgbaar. Soorten als Japanse esdoorn (Acer palmatum), sierappels (Malus), sierkersen (Prunus), schijnbeuk (Nothofagus antarctica) en krentenboompje (Amelanchier lamarkii). Een echte blikvanger is de Perzische slaapboom (Albizia julibrissin). Deze exotische schoonheid lijkt op mimosa, is goed winterhard en bloeit in de zomer met fraaie, pluizige roze bloemen. Wel in het eerste jaar van aanplant, de grond bij strenge vorst afdekken. Net als vele planten in dit artikel, zeer in trek bij hommels en bijen. De komende maand i s alles weer groen, vroege voorjaarsbloeiers zoals de boshyacint (Hyacinthoides non-scripta), kleuren de bosbodems hemelsblauw en verspreiden een heerlijk parfum in het bos. Ze bloeien juist nu, voordat de bladeren hen het zonlicht ontnemen. Ook in de tuin is de boshyacint een geurige aanwinst, die zeer intrek is bij hommels en bijen. April, aan het begin van deze maand, het feest van Pasen. Iedereen een Zalig Pasen toegewenst, blijf gezond en tot in mei. 

Groetjes Gert-Jan. Hebt u een vraag n.a.v. dit artikel, laat het ons dan weten en schrijf een mail naar: info@hacweekblad.eu