Extra aandacht voor “Week van de pijn” in Noorderhart Mariaziekenhuis

PELT – ​Ook dit jaar besteedt Noorderhart Mariaziekenhuis, voorlopig als enige Limburgs ziekenhuis, extra aandacht aan de “Week van de pijn”. 

Cindy Stevens, verpleegkundig pijnspecialist in Noorderhart Mariaziekenhuis, vertelt:

“Ook dit jaar vonden wij het belangrijk om aandacht te besteden aan pijnbeleving in ons ziekenhuis, ondanks het feit dat onze prioriteit nu vooral bij de COVID-pandemie ligt.

Pijn is vaak dé eerste en vooral belangrijkste reden om op consultatie te komen bij een arts of om naar spoed te gaan. Pijn is een alarmsignaal, een teken dat er ergens in het lichaam een beschadiging is opgetreden. Er zijn veel verschillende soorten pijn: pijn door weefselschade (vb. door een schaafwonde, zenuwpijn: vb. beschadigde zenuw na een diepe snijwonde, orgaanpijn: vb. blindedarmontsteking), pijn bij kanker: vb. ingroei van een gezwel).

Dit jaar richten we ons hoofdzakelijk tot de patiënt. We willen hem/haar graag informeren over pijn, maar doen dit op een luchtige manier. We hebben een puzzelboekje gemaakt met onder andere sudoku’s en mopjes. Daarnaast geven we ook extra uitleg over hoe we in ons ziekenhuis pijn meten en pijn behandelen. Na de week van de pijn kan dit boekje nog altijd gebruikt worden 

Onze patiënten krijgen nu minder bezoek en iedere afleiding is op dit moment zeer welkom. Ook voor de pijnbeleving is afleiding een belangrijke factor! Zowel fysieke als mentale ontspanning kan de pijnervaring verbeteren. Spierspanning zorgt voor een belangrijke bijkomend pijncomponent die de pijn kan onderhouden of versterken. Afleiding neemt de pijn niet weg, maar zwakt de pijnbeleving af. De effectiviteit van afleiding verschilt van persoon tot persoon. Afleiden kan op verschillende manieren: het luisteren naar muziek, in beweging blijven, het gebruiken van humor, sociale contacten onderhouden, … . Kortom: iets doen wat je leuk vindt!”