Gezocht: molenaars

HAMONT-ACHEL – Na de zomer start opnieuw een cursus voor mensen die graag het diploma Molenaar willen behalen. De mulders van de Napoleonsmolen bevelen deze opleiding van harte aan.

Tekst en foto’s Evert Meijs

De Napoleonsmolen, ook wel de Molen van Van Bree genoemd, staat in het centrum van Hamont en is in een prima conditie. Geen wonder: Harrie, Harry en Evert doen er alles aan om de windreus zorgvuldig te onderhouden. Doordat de molen maalvaardig is, blijft hij in goede staat. Immers; een molen lijdt het meest door stil te staan. Gelukkig weten nog steeds diverse mensen de weg naar de molen te vinden om graan te laten malen, haver te laten pletten of olie te laten slaan. En dat allemaal met gesloten beurs! 

Eerste en derde zaterdag van de maand
Natuurlijk hebben de molenaars niet het eeuwige leven. Twee jaar geleden ontviel hen collega Harry Vandeweyer. Dan blijkt weer hoe belangrijk het is om met voldoende mensen te zijn om de Napoleonsmolen in bedrijf te houden. Want elke eerste en elke derde zaterdag van de maand is de molen ’s middags toegankelijk voor bezoekers, zodat ze kunnen zien hoe er gewerkt wordt. Vaak worden ook op dinsdagmiddag granen of noten gebracht met het verzoek om die te verwerken. Indien de groep uit drie of meer mulders bestaat, kan op een eenvoudige manier afgewisseld worden en is het rooster geen strak stramien.

Tien theorielessen
De cursussen vinden in Vlaanderen elk jaar op een andere plek plaats. In oktober worden de theorielessen gegeven in Bokrijk en in Diest, op korte afstand van onze regio. De organisatie ‘Levende Molens’, waarbij de molenaars zijn aangesloten, geeft in totaal op tien zaterdagen ’s morgens theorielessen met als onderwerp allerlei verschillende soorten windmolens, de draaiende onderdelen, over het weer, over watermolens en over de geschiedenis van hout, dat veel gebruikt wordt in de molen. In andere lessen wordt ook aandacht geschonken aan het werken met oliemolens, zoals ook in de Napoleonsmolen gebeurt. En verder over soorten granen, wetgeving en verschillende typen wieken. De tiende les gaat over de veiligheid die noodzakelijk is om verantwoord te kunnen werken.

120 uur praktijk
’s Middags worden door de cursisten allerlei molens bezocht. Daarbij zijn dan de molenaars van die molens aanwezig om uitleg te geven over hun eigen molen.  Tenslotte is het de bedoeling dat de cursist 120 uren op wind- en watermolens ervaring op doet, zodat op het einde een praktische meesterproef kan worden afgelegd. Wie voldoende resultaat behaalt voor de theorie en de praktijk, ontvangt het diploma ‘Meester Molenaar’. Ook de Napoleonsmolen mag cursisten ontvangen om praktijkervaring op te doen.

Gelukkig en blij
De huidige molenaars zijn zeer gemotiveerd om op het beschermde monument hun hobby uit te oefenen. Allereerst ondervind je collegialiteit. Werken in een gebouw met technieken die zijn aangebracht in 1804, heeft ontzettend veel charme. Publiek rondleiden is steeds weer een openbaring voor de bezoekers, en de mensen die met meel of olie weer naar huis keren, zijn altijd weer gelukkig en blij.

De totale cursus kost 150 euro voor het lesmateriaal, een jaarabonnement voor Levende Molens, koffie tijdens de opleiding, en een verzekering die loopt tot en met december 2022. Voor inlichtingen en inschrijving kun je terecht bij secretariaat@levendemolens.be of via telefoon 0032-14-300399 of 0032-9-3484138 . Natuurlijk kunnen de molenaars van de Napoleonsmolen ook informatie verstrekken. Bel gerust naar de molenaars via 0032-11-445876 (Harrie Meeuwissen), 0032-11-621403 (Harry Wijnants) of 0031-6-24364125 (Evert Meijs).

Helaas is de molen vanwege coronamaatregelen nog steeds niet geopend voor publiek.