Vroegbloeiende planten in de natuur

Na de warme dagen voor Pasen zie je overal planten in bloei schieten. Enkele planten bloeien onder bomen maar wel voordat de  bladeren van deze bomen ontluiken, dit in verband met voldoende  lichtinval voor bloemvorming. Na de bloei sterven deze planten af. Dit zijn bijvoorbeeld de bosanemoon in een witte en roze variant en het speenkruid. De wortels van het geel bloeiende speenkruid lijken op fieppen (spenen) en zo komt deze bodembedekker aan deze naam. Andere vroegbloeiende soorten zijn de dovenetel met paarse bloempjes, madeliefjes, veldkers en het blauwe maarts viooltje. De paarse dovenetel bloeit van maart tot in oktober. In de sierteelt worden hiervan verscheidene variëteiten gekweekt met gele en witte  gevlekte bladeren. De bloemknoppen van madeliefjes smaken als noten. Veldkers is het kleine witte plantje waarbij bij aanraking de zaadjes alle kanten uitspringen. De tuinliefhebbers zijn niet blij met dit plantje, dus uittrekken voordat het zaad vormt. Het viooltje kun je gebruiken om een gerecht op te sieren en is eetbaar. De paardenbloem ook wel molsla genoemd beginnen de bermen ook te sieren. In de tweede wereldoorlog werden de bladeren ervan gegeten als groente. Deze bevatten veel mineralen en vitamines en is goed voor de lever en zuivert zodoende het bloed. Op nattere gronden langs slootjes, beekjes en vennen zie je het groot – en klein hoefblad bloeien. Dit zijn naaktbloeiers dat wil zeggen ze bloeien voordat ze blad vormen. Deze planten werden vroeger als hoestdrankje gebruikt, maar de plant bevat alkoloïden die de lever kunnen beschadigen en kankerverwekkend zijn. Het gele klein hoefblad helpt bij urinewegontstekingen, kramp, koorts, jicht en reuma. Gedroogde bladeren in de thee geeft hieraan een dropsmaak. Het groot hoefblad heeft een lichte en paarse variant in de bloei. De paardehoef gelijkende bladeren zijn zo groot als een herdershoed en vooral geliefd bij slakken. De wortel is tegen huishoudmijten, hooikoorts en migraine.                                                                                                                                Bij de heesters zijn het gagel en sleedoorn die het eerst bloeien. Gagel wordt gebruikt om bier te brouwen en deed men vroeger in kussenslopen tegen vlooien. De sleedoorn (Prunus spinosa) krijgt in de herfst blauwe vruchten zo groot als een dikke kers. In de straten en tuinen zie je nu Prunus soorten, Chinees klokje (Forsythia) en de vele soorten tulpenbomen (Magnolia) in bloei staan. Geniet nog van al deze voorjaarsbloeiers en bekijk de plantjes eens van dichtbij maar niet uittrekken zoals men in de pas aangeplante Belevingstuin van het IVN gedaan heeft.

Foto Groot hoefblad

Info: Toon van Seggelen 
a.seggelen@upcmail.nl