Heb je een konijn? Vergeet dan dit voorjaar de vaccinatie niet!

BUDEL – Bij konijnen komen twee ziektes voor die na infectie vrijwel in alle gevallen dodelijk zijn, dat zijn myxomatose en RHD/VHD. Deze ziektes komen bij wilde konijnen in de natuur voor en vormen een infectiebron voor konijnen die als gezelschapsdier gehouden worden. 

Myxomatose wordt door een virus veroorzaakt en wordt vooral via stekende insecten, zoals muggen, van een besmet konijn op een gezond konijn overgedragen. RHD is eveneens een ziekte die door een virus veroorzaakt wordt en infectie is mogelijk door direct contact met een besmet konijn of indirect door contact met ontlasting, speeksel of urine van een besmet konijn. Zo kan je eigen konijn besmet raken wanneer je besmet gras aan je konijn geeft of doordat je na een wandeling in de natuur het virus via je schoenen mee naar huis neemt. Ook vliegen en muggen kunnen daarnaast het virus van een besmet konijn overdragen op gezonde konijnen.

Zowel konijnen die buiten als binnen gehouden worden lopen risico op beide ziektes. Infectie is vaak moeilijk te voorkomen, maar gelukkig bestaan er wel betrouwbare vaccins die konijnen goed beschermen. Daarom laat je je konijn het beste vlak voor of tijdens het voorjaar tegen deze ziektes vaccineren, dan is je konijn goed beschermd wanneer deze ziektes in de zomer en het najaar het meest voor komen en het risico op infectie en ziekte het grootst is. 

Om houders van konijnen aan te moedigen hun konijn te laten vaccineren hanteert Dierenarts Van Kessel dit jaar voor konijnenhouders die in april een afspraak voor vaccinatie van hun konijn maken een gereduceerd vaccinatietarief waarbij jouw konijn gewoon thuis in de eigen vertrouwde omgeving gevaccineerd wordt tegen beide ziektes. Meer informatie over myxomatose, RHD en de vaccinatiecampagne is de gehele maand april te vinden op de Facebookpagina van Dierenarts Van Kessel.