Scholieren uit Weert gaan Graven naar de graven

WEERT – Alle basisscholieren uit Weert en omgeving krijgen dit voorjaar een gratis cultuureducatieproject aangeboden door stichting Ku+Cu (samenwerkende culturele oranisaties Rick, Museum W en het Munttheater). De intentie van dit project, genaamd ‘Graven naar de graven’, is om kinderen op een creatieve en authentieke manier kennis te laten maken met en te betrekken bij de geschiedenis van Weert. Een unieke kans die zich voordoet nu er op de locatie van de Voorburcht bij het voormalig kasteel van de graaf van Horne archeologisch onderzoek start. 

Dit archeologisch onderzoek is van groot belang voor Weert en omstreken. Een team van wetenschappers gaat aan de slag om de verborgen geschiedenis van deze plek naar de oppervlakte te halen. Welke voorwerpen vinden we diep in de grond? Wat vertellen ze ons over het leven dat zich hier lang geleden afspeelde?

 ‘Graven naar de graven’ is  een audiovisueel project dat start in mei en doorloopt tot november. Uiteraard wordt er rekening gehouden met de onzekere omstandigheden door corona, vandaar dat er gekozen is voor een audiovisueel project, ontwikkeld in samenwerking met educatief ontwerpbureau Beam it Up uit Eindhoven. Het project bestaat uit een introductiefilm met uitdagende opdrachten, een reportage van de opgravingen, en als afsluiting een bezoek aan het nieuwe museum W in november. Scholen hoeven de dus de deur niet uit en kunnen deze online lessen gebruiken wanneer het hun uit komt. Maar als het wél kan, bestaat de mogelijkheid, als kers op de taart, begin juli een bezoek aan de opgravingen te brengen!

Omdat de Gemeente Weert dit project mede-subsidiëert, hebben de Weerter basisscholen voorrang. Scholen die deze kans niet willen missen kunnen informatie inwinnen via j.vantuel@rickraakt.nl. Bij het bezoek aan de opgravingen geldt vol=vol.