Uilenballen pluizen op De Wereldwijzer

BUDEL-SCHOOT – De leerlingen van groep 5 en 6 van basisschool De Wereldwijzer hebben botten en schedels uit uilenballen gehaald. Een van de leerlingen uit groep 5 schrijft: “Ik vond het heel leuk. De uilenballen waren van een bosuil en een steenuil. We hadden complete schedels. Het mooiste was een schedel van een aardmuis.” 

Uilenballen pluizen, is dat niet vies? Nee, hoor! Uilenballen zijn juist hartstikke interessant. Uilen hebben geen tanden, ze schrokken hun maaltijd in één hap naar binnen. In hun maag zit een sterk zuur dat een deel van de prooi verteert, maar wat overblijft spuugt een uil weer uit, in de vorm van een braakbal of uilenbal. In zo’n uilenbal vind je botjes, haartjes en muizenschedeltjes. De kinderen kregen eerst algemene informatie over de uil en zijn daarna in groepjes aan de slag gegaan met de uilenballen. Ze kregen een onderzoek set met handige hulpmiddelen zoals een pincet en een kwastje om goed te kunnen pluizen en de vondsten schoon te maken, samen met een vergrootglas om de botjes eens goed te bekijken. Via informatieve platen hebben de leerlingen uitgezocht welke botjes ze precies vonden en van welke muizensoort deze botjes waren.

“Wist je dat ik uilenballen uit elkaar halen eerst vies vond, maar later vond ik het toch niet zo vies maar super leuk!” Samengevat was het een hele leuke én leerzame middag bij ons in de klas!”