De fut is eruit bij het college van Cranendonck

In 2018, toen het huidige college van burgemeester en wethouders (B&W) aantrad, vond de meerderheid van de gemeenteraad dat Cranendonck toch echt drie full-time wethouders nodig had. Er was zoveel werk te doen en men wilde meer en beter in contact staan met de inwoners. De extra kosten hiervoor zouden dus goed worden besteed.

In 2018 nam de volledige gemeenteraad ook een motie aan dat het college van B&W zich beter aan zijn afspraken en planning moest houden en dat uitstel alleen kon met een goed onderbouwd verhaal waarom het echt niet anders kon.

Inmiddels zijn we 3 jaar verder. Wat is van deze goede voornemens terecht gekomen? In 2020 werden raadsagenda’s almaar korter. Vorig jaar natuurlijk deels te verklaren door de corona-uitbraak. Maar nu, ruim een jaar verder, is er amper wat veranderd. Het dieptepunt was deze maand: 0 (nul) voorstellen. Ligt alles op het gemeentehuis stil? Een van de argumenten daarbij is telkens: Corona. Zeker maakt dit een aantal zaken er niet makkelijker op, maar na een jaar wordt dat steeds minder geloofwaardig. Het lijkt erop dat de fut eruit is. Dat zie je ook aan alles wat vertraging oploopt. Een paar recente voorbeelden:

De Smeltkroes Maarheeze: We weten al heel lang dat De Smeltkroes op 1 juli a.s. zonder beheerder zit. Het college start (te laat) met veel poeha een proces van burgerparticipatie, dat vervolgens volledig verzandt. Resultaat nu: een noodoplossing met extra kosten voor de gemeente en heel veel irritatie in Maarheeze. 

Jongerencentrum Harlekyn Maarheeze: Op de laatste dag van 2020 verkoopt het college het pand van Harlekyn. Dat kan dus wel snel! Zo snel dat belangrijke zaken, zoals een fatsoenlijk huurcontract voor Harlekyn zelf, dat zekerheid biedt voor de toekomst, nog niet zijn vastgelegd. En nu, 3,5 maand na de verkoop, nog steeds niet. 

Sluipverkeer A2. Na vier jaar (!) worden deze maand eindelijk de stoplichten geplaatst om het sluipverkeer van de A2 tegen te gaan (de beweegbare paaltjes zijn weer een tijd uitgesteld). Dit getreuzel heeft de gemeenten de afgelopen jaren meer dan €100.000,- gekost. Dat was niet nodig geweest als men eerder had doorgepakt.

Woningbouw in Cranendonck. De hele gemeenteraad is het al langere tijd zat dat er in Cranendonck zo weinig voortvarend wordt gebouwd. De raad wil van wethouder Van der Wiel elk kwartaal een voortgangsrapportage zien. Vorige week stuurde de wethouder een nogal laconiek berichtje naar de raad: sorry, maar ik haal het niet. Naar de reden waarom kunnen we alleen maar gissen. 

Communicatie met omwonenden bij bouwprojecten. Regelmatig zijn er problemen rond bouwprojecten, omdat de communicatie met de buurt niet goed of onduidelijk is gelopen. De Raad wilde spelregels daarover vastgelegd zien, en wel uiterlijk in het eerste kwartaal van dit jaar. Ook hier, ondanks herhaaldelijke toezeggingen van de wethouder, komt er een kort briefje naar de raad: sorry, ik haal het niet.

Verder is er nog steeds geen zicht op een nieuwe Jumbo in Budel, heeft SV Budel nog geen nieuwe kleedlokalen, gaat de fietsbrug bij Dorplein niet door, ontwikkelt de Baronie zich zeer traag en heerst er rondom de gemeenschapshuizen een oorverdovende stilte.

Het kan zijn dat het college zich voorbereidt op een eindsprint richting verkiezingen volgend jaar. Maar de fut lijkt eruit. En de meerderheid van de gemeenteraad? Die staat erbij en kijkt ernaar.

Cranendonck Actief!
Koen van Laarhoven
Karel Boonen