Nederland heeft plan van aanpak klaar 

CRANENDONCK – Op dinsdag 13 april werd in Nederland een stappenplan gepresenteerd waarmee het land stilaan terug naar het ‘normaal’ zou kunnen gaan. Premier Mark Rutten en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge hebben de vijf stappen toegelicht. 

De eerste versoepelingen komen er op 28 april: de avondklok wordt afgeschaft en de horeca buiten mag terug openen. Vanaf die datum zou iedereen ook maximaal 2 personen thuis mogen ontvangen en gaat de detailhandel open. Op 11 mei staat de volgende stap op het programma. Vanaf dan mogen de doorstroomlocaties buiten, zoals dierentuinen en kermissen, openen en zal binnen sporten opnieuw mogelijk zijn. Ook kunst- en cultuuractiviteiten binnen worden weer toegestaan. En middels toegangstesten mag er opnieuw publiek aanwezig zijn bij professionele sportwedstrijden. 

Op 26 mei worden de maatregelen nog meer versoepeld. Het is vanaf dan toegestaan om maximaal 4 personen te ontvangen thuis, de doorstroomlocaties binnen mogen terug open gaan, en de eetgelegenheden zullen, onder strikte voorwaarden, terug kunnen opstarten. Toegangstesten zullen toegestaan zijn, niet enkel voor professionele sportwedstrijden, maar ook voor evenementen. Bezoekers krijgen dan wel een vaste plaats toegewezen. 

Wie zin heeft in een pintje kan dit vanaf 16 juni weer nuttigen in zijn of haar stamcafé. Want ook de overige horeca mg vanaf deze datum openen. Evenementen worden weer toegestaan, er zullen 6 personen thuis ontvangen mogen worden en culturele instellingen zullen meer mogelijkheden krijgen. De volgende versoepeling komt er op 7 juli: in Nederland mogen dan 8 personen thuis op bezoek komen en volgen er nog meer uitbreidingen voor de horeca, evenementen, sportgelegenheden,… De laatste stap is het volledig opschorten van de maatregelen, maar hiervoor is nog geen datum bekend. Uiteraard zijn al deze stappen onder voorbehoud. De situatie wordt op de voet gevolgd en indien nodig kunnen de maatregelen weer verstrengd worden. Voor meer informatie over het stappenplan, kijk op www.rijksoverheid.nl 

Nurse holding test tube with blood for 2019-nCoV analyzing. Novel Chinese Coronavirus blood test concept