Opstart ‘Fietsen Zonder Leeftijd Hamont-Achel’

HAMONT-ACHEL – Deze zomer willen wij in Hamont-Achel starten met een nieuw sociaal project: ‘Fietsen zonder leeftijd’. Het initiatief is overgewaaid uit Denemarken en heeft ondertussen al vertakkingen over heel de wereld.

Onze bedoeling is om met een elektrische riksja gratis fietstochtjes te maken met minder mobiele en/of eenzame mensen, ongeacht de leeftijd (maximaal 2 pers per rit). Zo willen wij hen een beetje uit het isolement of de dagdagelijkse sleur halen. Dat kunnen bewoners zijn van een WZC of mensen met een mentale of lichamelijke beperking. Maar bijvoorbeeld ook ouderen die nog zelfstandig wonen en nood hebben aan wat sociaal contact. Het verschil met de al bekende rolstoelfietsen is dat vaste piloten dus met een riksja rijden. Vanwege het comfortabele passagierszitje zal de drempel voor niet-rolstoelgebonden personen lager zijn. 

Wat hebben we te bieden? Een rustig ritje, mét piloot, langs de mooie plekjes van ons stadje en ondertussen een gezellige babbel met de ‘piloot’. In de route kunnen we ook een passage langs bijvoorbeeld het ouderlijke huis of oude straat integreren. 

En hoe tof zou het zijn om één van de ouders of grootouders te verrassen met een tochtje richting ‘De Bever’. 

We zitten momenteel nog in de verkennende opstartfase en zijn in eerste instantie op zoek naar gemotiveerde mensen uit Hamont-Achel die willen meewerken aan het opzetten van onze organisatie. Want alleen gaat het niet lukken. Dus heb je wat tijd en organisatorisch talent om samen met ons een nieuwe VZW op te richten, laat het ons snel weten. Later gaan we dan ook op zoek naar:

1. Vrijwilligers die als ‘riksjapiloot’ willen fungeren. Je bent in goede gezondheid, sociaal en kan geregeld tijd vrijmaken om een ritje te rijden. Inclusief ophalen en terugbrengen van de riksja moet je tellen op minstens 1,5 uur per rit. Langer kan zeker. Je krijgt een opleiding om met de riksja te rijden.

2. Een veilige plaats waar we onze riksja kunnen stallen en waar we ten allen tijden in en uit kunnen. Eventueel in Hamont en in Achel.

3. Uiteraard hangt er aan de opstart een behoorlijk prijskaartje. We zullen zeker de nodige instanties en bedrijven aanschrijven voor steun. Maar als er via dit artikel in HAC Weekblad al ondernemers of particulieren zijn die ons op 1 of andere manier hun steun willen toezeggen dan is dat zeker welkom. We komen graag persoonlijk wat meer toelichting geven.

4. Het zou ook mooi zijn als we beroep kunnen doen op een vaste fietsenmaker of iemand met verstand van zaken waar we snel terecht kunnen in geval van nood en natuurlijk voor het jaarlijks onderhoud. Wie wil reageren of graag meer info krijgt, kan ons bereiken via mail naar fzl-ha@outlook.com