Palethe scoort in Vlaams gebruikersonderzoek

PELT – Bij ruim 22.000 bezoekers van zo’n 83 Vlaamse cultuurhuizen werd de voorbije weken een omvangrijk onderzoek gedaan. Corona heeft zowat de gehele sector lamgelegd. Er waren dan ook vragen over de noden, het (publieks)gedrag en de bezorgdheden daaromtrent. De resultaten gaven een duidelijk beeld van wat er leeft bij het publiek: 88% geeft aan cultuur te missen, 62% mist hun favoriete artiest of kunstenaar en 78% vindt dat cultuur bijdraagt aan hun mentale gezondheid. Het onderzoek komt van een samenwerking met de Universiteit Antwerpen en is een initiatief van Cult!, de koepel van Vlaamse en Brusselse cultuurhuizen. Ook is gebleken dat de communicatie van de centra naar hun publiek bijzonder belangrijk is. De maatregelen wijzigen immers nogal eens en de bezoekers moeten duidelijk op de hoogte worden gebracht. Het publiek heeft veel vertrouwen in de naleving van de maatregelen door de cultuurcentra. Mondmaskers, handgel, afstand of een zaal met een maximum publieksdeelname vindt men geen probleem. 

Palethe heeft uiteraard meegewerkt aan dit onderzoek en scoort positief boven vrijwel alle Vlaamse gemiddelden. Wat bovendien opviel was dat de bezoekers van Palethe bijna 10 jaar jonger zijn dan het gemiddeld publiek bij de overige Vlaamse cultuurcentra in Vlaanderen. De bezoekers van Palethe voelden zich tijdens de enkele voorstellingen van het najaar veilig met de inrichting van de zaalopstelling. 

Hierbij enkele cijfers van de resultaten uit het onderzoek.
92% (VL: 88%) heeft cultuurbeleving in Palethe gemist/heel erg gemist
83% (VL: 74%) van de bezoekers voelt zich comfortabel bij een terugkeer
25% (VL: 18%) geeft aan na de crisis vaker te willen komen
35% (VL: 26%) mist ook de aanwezige horeca en wil enkel komen als die ook open is
70% (VL: 54%) koopt onmiddellijk tickets zodra het kan 
91% (VL: 77%) was zeer tevreden over de communicatie 
80% (VL: 51%) ziet outdoor activiteiten als tijdelijk alternatief
78% (VL: 41%) participeerde aan online-evenementen
81% (VL: 78%) vindt dat een bezoek aan Palethe bijdraagt tot hun mentale gezondheid
90% (VL: 87%) vindt cultuur meer dan ooit nodig
93% (VL: 80%) vertrouwt in de hygiëne in Palethe

Tekst: Ben Ieven