Soerendonkse wijnbouwer maakt ’s nachts overuren door voorjaarsvorst

SOERENDONK – De nachtrust bij wijnbouwer Henk Aarts schiet er de laatste dagen flink bij in. De Soerendonker, eigenaar van Wijngoed Zurrick, gaat iedere nacht als het vriest op pad om de sproei-installatie van zijn wijngaard aan te zetten. Hiermee beschermt hij de wijnranken tegen de vorst. Aarts houdt de weersvoorspellingen nauwgezet in de gaten. Late nachtvorst kan namelijk funest zijn voor de wijnoogst. Vorig jaar remde de vorst in de nacht van 11 op 12 mei, één dag voor ijsheiligen, de groei van zijn druiven flink af.

Door Roy de Leijer

Onder wijnbouwers is de voorjaarsvorst het gesprek van de dag. Aarts: “De situatie is hier niet zo schrijnend als in Zuid-Frankrijk en Spanje. De late vorst betekent een ramp voor de wijnboeren daar. Door het klimaat lopen ze in die landen een paar weken voor op de situatie hier.” Doordat het blad nu al uit de knop komt, zijn de wijnranken heel kwetsbaar voor de nachtvorst. “Hier is het nog niet zover. De knoppen zijn nog niet aan het uitlopen.”
Om te voorkomen dat de wijnstokken bevriezen laten veel Franse wijnbouwers vuurkorven branden in hun wijngaarden. Het zorgt prachtige, sprookjesachtige taferelen. “Een filmpje hiervan trok vorige week veel bekijks op YouTube”, weet Aarts. 
Zelf kiest hij voor andere methodes, zoals het laat snoeien van zijn wijngaard. En deze week trekt hij er ’s nachts op uit om de wijnstokken te besproeien. Daardoor vormt zich een isolerend laagje rond de knoppen. “Bij -2 graden, meestal omstreeks half twee in de nacht, kom ik in actie. Het moet niet te hard vriezen. Het sproeien helpt alleen als het niet meer dan het -5 á -6 graden vriest.”
Op dit moment verwacht hij geen negatieve gevolgen van de nachtvorst voor de wijnoogst van dit jaar. Op dit moment zijn de zorgen bij de Nederlandse fruittelers groter, aldus Aarts. Doordat de bloesem daar al is opgekomen ondervinden de telers van appels en peren veel meer hinder van het relatief koude voorjaar.
Toch blijft de Soerendonker alert. “De komende weken zijn cruciaal. Pas na ijsheiligen weten we meer.” Hij kan er uit eigen ervaring over meepraten. Door de late vorst ging vorig jaar een flink deel van zijn oogst verloren. De Soerendonker werd toen overvallen door de voorjaarsvorst. 
Aarts: “Nachtvorst is een van de grootste uitdagingen waar je als wijnbouwer mee te maken hebt. Het lastige is dat je er relatief weinig invloed op hebt. Je kunt bijvoorbeeld vuurpotten bij de wijnranken plaatsen, maar als het hard waait dan wordt de warmte weggeblazen en neemt de kou haar intrek. Bovendien zijn vuurpotten een dure investering. Voor een hectare heb je er ongeveer tweehonderd nodig.”
De koude noordenwind heeft vorige jaar een versterkende rol gespeeld. Volgens Aarts is het daardoor ook maar zeer de vraag of sproeien had geholpen.
De kwaliteit van de wijn heeft er volgens Aarts niet onder te lijden gehad. Die is volgens hem beter dan ooit. Door de voorjaarsvorst hingen er weliswaar minder druiventrossen aan de wijnranken, maar daardoor hadden de trossen nog meer ruimte om zich te ontwikkelen. De oogst van het afgelopen jaar wordt in augustus gebotteld. Aarts: “Ik hoop dat ik in september weer een open dag kan houden en mensen van de wijn kan laten proeven.”

Foto Jos Meusen