Asperges

Ze zijn er weer die heerlijke asperges! Het aspergeseizoen loopt afhankelijk van de temperatuur in Nederland van omstreeks eind april tot Sint Jan op 24 juni, omdat de plant dan moet gaan doorgroeien om voldoende kracht te verzamelen voor de oogst van het volgend jaar. Het jaarlijkse begin van de oogst hangt van de weersgesteldheid af. De asperge groeit alleen als de temperatuur van de bodem 12 graden bedraagt. Door gebruik te maken van plasticfolie dat al eind maart over de bedden wordt aangebracht, kan het begin van de oogst met enkele weken worden vervroegd. Er zijn witte-, groene- en paarse asperges op de markt. De witte zijn onder de grond gegroeid en uit het licht gehouden, de groene en paarse asperges hebben wel zon gezien en bevatten meer vitaminen dan de witte. Het verschil tussen de mannelijke en vrouwelijke planten is bij asperges heel groot. De mannelijke aspergeplant brengt namelijk 40% meer opbrengst per hectare dan de vrouwelijke variant, daarom worden alleen maar mannelijke planten geplant. De asperge is al ruim 5000 jaar een bekend product. Niet alleen als groente, maar ook als geneeskrachtig kruid en als versiering. De oudste bewijzen van het gebruik van asperge zijn gevonden in de piramide van Sakkara in Egypte, in muurtekeningen van een offer voor een farao. Begin twintigste eeuw heeft de asperge haar weg naar Nederland gevonden. De Nederlandse aspergecultuur is dus maar zo’n honderd jaar oud en groeit nog steeds in Nederland.  Asperges eten is een beleving en is gezond, men noemt het niet voor niets de koningin der groenten.

Traditiegetrouw worden op 24 juni de laatste asperges gestoken. Benut de resterende tijd goed en geniet nog even volop van het aspergeseizoen. 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA