Buitenspeeldag: Hamont-Achel bouwt buurten om tot speelparadijzen

HAMONT-ACHEL – Woensdag 21 april is het weer zover. Na een jaartje te hebben overgeslagen, kunnen we dit jaar uit ons kot komen tijdens de Buitenspeeldag. Dit jaar is er geen groots centraal evenement, maar worden kleine buurten omgetoverd tot kleine speelparadijzen waar iedereen zich die dag kan uitleven. 

Om kinderen én ouders wegwijs te maken werd er een speelkaart ontworpen waarop alle speeltuinen, groot en klein, vermeld worden. Van het Beverpad, naar de walvissers tot de fit-o-meter. Ze staan allemaal op deze speelkaart die je kan vinden op www.hamont-achel.be/buitenspeeldag of in de bib. En dat is natuurlijk nog niet alles. Die dag zullen er 5 extra wijken gecreëerd worden. 

Wijk 1: Traffiek Ludiek 
Er wordt een fietsbehendigheidsparcours opgesteld op de speelplaats van de Achellier die wordt omgetoverd tot een verkeersdorp. Kinderen mogen hier met hun eigen fiets, go-cart of step rijden over het behendigheidsparcours. Maar ze moeten zich natuurlijk wel aan de verkeersregels houden, anders krijgen ze een boete.

Wijk 2: Bloteploeterpad
Ons eigen Hamont-Achels blotevoetenpad gelegen aan de Fit-O-Meter. Om zoveel mogelijk kinderen de kans te geven om hier te ploeteren zullen we dit pad gedurende 2 weken laten liggen. Dit natuurlijk enkel als de weergoden ons goed gezind zijn en iedereen respect heeft voor ons pad. Vergeet je handdoek niet, zodat je met droge voeten naar de volgende locatie kan gaan.

Wijk 3: Costa del Sol
Voor één dag moeten we niet als haringen in een tonnetje naar zee rijden voor een stukje strand. Het ligt gewoon in de Wisselweg. Voor de Buitenspeeldag leggen we hier een strandje aan waarop twee volleybal/badmintonterreinen worden aangelegd. Er wordt ook een vliegveld gemaakt en er is de Frisbee-vlakte. Breng dus zeker je eigen emmertjes en schepjes mee of een bal, vlieger en frisbee en kom spelen aan het noordelijkste strand van het land.

Wijk 4 & 5: Crossbos 
Wat is er meer coronaproof dan met je eigen fiets door de bossen te crossen? Dat kan ook en wel op de mooiste plekken van Hamont-Achel langs twee routes van ongeveer 3 en 6 km. Voor de kleinsten is dit natuurlijk meer dan voldoende. De volleerde crossers kunnen dit misschien een paar keer doen of beide circuits verkennen.

Om het op de drie eerste plekken in goede banen te leiden worden er UiTWijkagenten ingezet. Zij zien erop toe dat de coronamaatregelen gerespecteerd worden. Pas ook hier de regels toe. Zie je dat het ergens te druk is, ga dan naar een ander speelplekje in Hamont-Achel en kom eventueel op een later tijdstrip terug. Verken ook alle andere speelmogelijkheden, zodat er zoveel mogelijk kinderen de kans krijgen om overal te kunnen spelen.

Boenke-boenke-bakfiets
Naast onze eigen UiTWijken kregen ook de buurten de mogelijkheid om een UiTWijkzone aan te vragen. Acht buurten zijn hierop ingegaan. Zo worden de volgende straten tussen 13.00 en 17.00 uur autovrij gemaakt:

  • Vloedstraat – De Busselkes
  • Achel Statie
  • Gulikerstraat 
  • Kleine Kluizerdijk
  • Windveld
  • Merelstraat
  • ’t Lo zijstraatje n° 65 – 71C
  • Sommisstraat

Kinderen kunnen hier hun glijbaan midden op straat zetten of een streetsoccer-wedstrijd houden. Deze straten krijgen ook een Buitenspeelbox van de stad met attributen om het die dag extra leuk te maken. Enkele buurten hebben ook de XL-spelen geleend van de stad, dus het wordt die dag één groot buitenspeelfeest!

Ten slotte rijdt er die namiddag ook een Boenke-boenke-bakfiets rond. De DJ-bakfiets rijdt de hele stad af om op alle pleintjes een feestje te bouwen! Ook zullen de gouden kompassen persoonlijk naar de winnaars worden gebracht.