Het jaar van het intieme afscheid 

Nu wij terugkijken op een jaar met beproevingen en vele tragische momenten, zien we toch ook lichtpuntjes waarvoor we dankbaar zijn. Ondanks dat bijna elk afscheid met minder mensen plaatsvond dan gewenst of soms zelfs zonder een troostvol samenzijn, ervoeren we toch vele hartverwarmende momenten, waarbij juist de intensiteit van het intieme afscheid de ruimte vulde, zodat het gemis van andere aanwezigen wat verzacht werd. Soms was deze ervaring voor de nabestaanden zelfs aanleiding om te zeggen: ”Ook al mag het in de toekomst anders; ik zou het weer op deze manier doen”.

Intens
We zagen het dikwijls gebeuren; hoe minder mensen erbij mochten zijn, hoe spontaner het afscheid werd. Niet een ruimte vol met mensen, waarvan u als nabestaande een groot gedeelte mogelijk niet kende. Nee, het betrof een klein gezelschap van familie en naaste vrienden, die samen het afscheid in kleine kring verzorgden. Hierdoor voelde het voor meer mensen wat veiliger en natuurlijker om zelf iets te zeggen en persoonlijke gevoelens te delen. Het was een mooi en intens laatste moment dichtbij hun overleden dierbare, zo hoorden we vaak terug. Mooi is ook dat een groot gedeelte van het gezelschap vaak zichzelf terugzag op de vertoonde foto’s en filmpjes. Als naaste van de overleden dierbare speelden zij immers vaak een grote rol in diens nabijheid. Het kijken naar die gezamenlijke herinneringen gaf ook iets gemoedelijks en vertrouwds aan het afscheid. Iets intens.

Aangepaste ruimte
Daarbij kozen veel nabestaanden voor een locatie die paste bij de grootte van het gezelschap, om te voorkomen dat men verloren zou zitten in een grote ruimte. Van huiskamer, tuin, uitvaartcentrum, kerk, crematorium tot horecagelegenheid, toen dat nog mocht. En als het afscheid wel plaatsvond in een grotere ruimte, werd er vaak van alles aan gedaan om toch wat intimiteit te creëren door het gebruik van schermen, planten, andere indeling etc. 

Hartverwarmend
Wij hopen dat het snel weer mogelijk wordt dat eenieder vorm kan geven aan een afscheid, groot of klein, op de manier waarop hij of zij dat wil en met degenen die men erbij wenst. Wij blijven ons uiterste best  doen, om van elk afscheid een hartverwarmende  herinnering te maken; iets wat elke overledene verdient.

Meer info
Meer info over uitvaartverzorging staat op de site: www.vdstappen.nl
Neem gerust contact op als u nog vragen heeft.

Martin Horst RU, 
Uitvaartverzorger Cranendonck, 
tel. 0031 495 430260