Advocaat Lynn

Hallo,

Twee maanden geleden deelde ik enkele tips om aan je partner te melden dat je uit elkaar wil gaan. Wanneer je kinderen hebt met je partner, volgt daarop nog een tweede moeilijk gesprek. Aan je kinderen moeten vertellen dat hun ouders uit elkaar gaan, is namelijk geen leuke boodschap om te brengen; dat begrijp ik. Het is wel nodig om hier voldoende aandacht aan te besteden, want de manier waarop je dit vertelt, heeft een belangrijke impact op de verwerking door je kinderen.

Deze 9 tips helpen om de scheidingsmelding aan je kinderen te doen:

  • Wacht met het nieuws te vertellen tot jullie definitief beslist hebben. Zeg dit ook aan je kinderen, zodat zij weten dat ze er niets meer aan kunnen veranderen.
  • Kies je moment en plaats. Doe het op een moment dat jullie niet gestoord worden. Doe het op een plaats die vertrouwd is, bij voorkeur thuis. Doe het overdag tijdens het weekend zodat je kinderen tijd en ruimte hebben om dit te verwerken en om erover te praten als ze dit willen.
  • Zorg dat je kinderen eerst worden ingelicht. Dit wil zeggen dat zij op de hoogte moeten zijn voor je het aan familie en vrienden bekend maakt. Je wil niet dat zij dit nieuws van iemand anders horen.
  • Licht alle kinderen tegelijk in, zodat zij dezelfde informatie krijgen én steun hebben aan elkaar.
  • Voer het gesprek met je kinderen – indien mogelijk  – samen. Indien dit niet kan, bespreek het dan elk apart met de kinderen. Spreek goed af wie wanneer de melding doet en licht elkaar in wanneer het gebeurd is.
  • Bespreek in elk geval vooraf wat je gaat zeggen. Ga elkaar geen verwijten maken. Maak duidelijk dat de scheiding niet hun schuld is. Zeg hen dat jullie altijd even veel van hen blijven houden. Toon hen dat ze jullie allebei graag mogen blijven zien en geen kant moeten kiezen.
  • Pas de boodschap aan de leeftijd van je kinderen aan. Houd het kort en simpel. Wanneer er vragen komen, kan je meer uitleg geven.
  • Geef zo veel mogelijk duidelijkheid, maar maak geen beloftes die je niet kan houden. Wanneer er nog zaken moeten geregeld worden, zeg dit eerlijk en zeg dat je er later op terug komt.
  • Laat je kinderen toe hun emoties (verdriet, boosheid en angst) te tonen en reageer begripvol.

Als advocaat en bemiddelaar informeer ik altijd of de scheidingsmelding aan de kinderen reeds gebeurd is. Wanneer dat niet zo is, begeleid ik de ouders om dit gesprek voor te bereiden. Is de melding wél al gebeurd, dan bekijken we samen of hier nog extra aandacht aan moet besteed worden.

Sta jij op het punt te gaan scheiden? Ik kan jou ondersteunen als bemiddelaar of advocaat. Aarzel niet mij te contacteren voor een eerste kennismakingsgesprek op mijn kantoor in Achel, Meester Saklaan 36. Bel (011/19.40.41) of mail me (advocaat@lynnmeeuwissen.be of bemiddelaar@lynnmeeuwissen.be) voor een afspraak of boek rechtstreeks een afspraak via mijn website www.lynnmeeuwissen.be.

Tot volgende maand,

Lynn