Gemeente stelt inwonerscontactpersoon azc aan

CRANENDONCK – Ton Lemmen is door de gemeente Cranendonck aangesteld als inwonerscontactfunctionares met betrekking tot het azc in Budel. Inwoners, ondernemers en organisaties kunnen zich bij hem melden met vragen, opmerkingen of zorgen over het azc.

Inwoners kunnen bij hem onder meer terecht met hun vragen en zorgen als er gevoelens van onveiligheid zijn of overlast die (mogelijk) veroorzaakt worden door het gedrag van bewoners van het azc Cranendonck. Bijvoorbeeld als mensen ’s avonds niet de straat op durven of bepaalde plekken mijden. 

Door Roy de Leijer

Ton Lemmen: “Ik ben door de gemeente naar voren geschoven als iemand die een brug moet slaan met de inwoners en ondernemers. Dat doe ik door op te halen wat er leeft en speelt met betrekking tot het azc.” Het gaat daarbij volgens Lemmen niet alleen om het ophalen en doorschuiven van informatie. Er moet ook werk worden gemaakt van maatregelen, oplossingen en verbeteringen, aldus Lemmen: “Ik wil laten zien dat de gemeente de zorgen van haar inwoners deelt. Behalve het bieden van een luisterend oor moet er ook concreet actie worden ondernomen. Het is daarom belangrijk dat vragen en meldingen serieus worden opgepakt en terruggekopppeld. Maar mensen moeten zaken wel melden. Als het nodig is dat daarbij bepaalde schotten worden weggehaald, dan doe ik dat. Ik ben namelijk iemand die schaakt op allerlei borden.”

De inwonerscontactfunctionares staat intern in nauw contact met onder andere de ambtenaar Veiligheid van de gemeente en de BOA’s van de afdeling toezicht en handhaving. Extern heeft hij rechtstreekse communicatielijnen met onder andere de ketenmarinier, de politie en het COA.

Lemmen ziet zijn functie als een goede aanvulling op de rol van ketenmarinier Jur Verbeek. “We versterken elkaar alleen maar. De ketenmarinier houdt zich vooral bezig met de bewoners van het azc die zich misdragen, terwijl ik me op de mensen daarbuiten en de situationele sfeer richt.”

Eerder deed Lemmen in Weert in een soortgelijke functie vijf jaar lang ervaring op. Lemmen: “De afgelopen maanden heb ik al een stevig fundament voor mijn netwerk gelegd door het gesprek aan te gaan met onder meer de sociaal makelaars, wijkagenten en ondernemers in de gemeente Cranendonck. De komende periode is het vooral de bedoeling dat ik zichtbaar wordt voor de inwoners. Daarom is het belangrijk dat mensen mij op een laagdrempelige manier kunnen bereiken. Ik ga graag een-op-een het gesprek met inwoners aan. Mensen hebben vooral de behoefte aan een goede communicatie, zodat ze weten wat er speelt. Ik zal het ook niet nalaten om positieve signalen met betrekking tot het azc te delen. Er zijn misschien maar een paar bewoners die het voor de rest verzieken. Die balans moet je in het oog houden, maar ik zal negatieve zaken zeker niet bagitaliseren.”

Inwoners kunnen Ton Lemmen bellen, facetimen, appen en mailen. Ook kunnen inwoners of ondernemers een afspraak met hem maken voor een persoonlijk (coronaproof) gesprek. Dit kan via 06-57707469 of t.lemmen@cranendonck.nl

Foto: Burgemeester Roland van Kessel samen met inwonerscontactfunctionaris Ton Lemmen. Foto Carin Maes