Kleine versoepelingen voor winkeliers en horecaondernemers

CRANENDONCK – Het kabinet heeft dinsdag veelal kleine versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. Onder meer horecaondernemers, winkeliers en studenten krijgen vanaf volgende week iets meer ruimte. 

Door Roy de Leijer

Er is een reeks aan versoepelingen bekendgemaakt, waaronder het schrappen van de avondklok per 28 april. Vanaf die datum mogen winkeliers onder voorwaarden weer klanten zonder afspraak ontvangen. Markten zijn terug open en bij uitvaarten zijn opnieuw 100 genodigden welkom. Ook de theorie-examens voor rijbewijs, vaar- of vliegbewijs kunnen weer plaatsvinden en studenten aan universiteiten en hoge scholen krijgen vanaf 26 april ongeveer een dag in de week weer fysiek les. En het aantal gasten dat mensen thuis wordt geadviseerd te ontvangen gaat van één naar twee.

Ook de terrassen mogen onder voorwaarden open van 28 april. Dit moet onder meer de Cranendonckse horecaondernemers weer wat lucht geven. De versoepelingen kwamen niet onverwacht. “Veel was er van tevoren al uitgelekt. Toch hield ik zelf nog een slag om de arm vanwege de vele ziekenhuisopnames”, zegt Jacky Weise van café City Bar in Budel. “Ik ben blij dat ik nu weer iets kan doen, maar het is zeker niet zo dat ik stond te juichen tijdens de persconferentie”, aldus Weise. Na een half jaar mogen hij en zijn collega’s weer een klein beetje open. 

Bij het heropenen van de terrassen gelden de nodige beperkingen. Aan een tafel mogen bijvoorbeeld maximaal twee mensen zitten, tenzij iedereen tot hetzelfde huishouden behoort. Weise: “Bovendien is maximale openingstijd, van 12.00 tot 18.00 uur, maar zeer beperkt.”