Ooievaars gespot in Pelt 

PELT – Een van de hobby’s van Robert Storms van Damsheide in Pelt is vogelfotografie. Hij en zijn vrouw Nicole Van de Wiele trekken jaarlijks voor enkele maanden naar Gambia om daar onder meer aan ontwikkelingshulp te doen. Dat is dit jaar helaas niet gelukt. Tijdens zo’n verblijf kan Robert ook zijn hobby uitoefenen namelijk het fotograferen van vogels. Zo heeft hij voor de plaatselijke birdwatcher een fotoboek gemaakt met vogels uit Gambia om aan toeristen te laten zien. Het toeval wil dat Robert enkele dagen geleden vanuit zijn keukenraam in Pelt plots enkele grote vogels op het veld achter zijn tuin zag zitten. Nadat hij vlug zijn fototoestel had genomen en de vogels probeerde te naderen bleken het vier mooie ooievaars te zijn. Dat is wel zeer uitzonderlijk. Waarom die vogels hier geland zijn is niet duidelijk, twee van hen waren wel geringd, aldus Robert. Van nature is de ooievaar een trekvogel maar de eerste vogels werden al in februari gespot na hun terugkeer vanuit Zuid-Spanje of Noord-Marokko. Misschien hebben deze exemplaren een nest in Natuurgebied het Hageven in Pelt. Het veld op Damsheide is de laatste weken hier en daar omgeploegd of bewerkt. Mogelijk vonden de vogels daardoor een goede plek om aan voedsel te geraken. Hun hoofdvoedsel bestaat uit regenwormen en insecten. 

Door Ben Ieven