Paardenbloem

De paardenbloem kom je nu overal tegen, in grazige stukken grasland, in de bermen en ook gewoon tussen de stenen van de stoep of langs de gevel. Velen zien ze als een lastig en hardnekkig onkruid. Het zijn taaie rakkers, en erg moeilijk om uit te roeien. Vandaar ook waarschijnlijk, dat ze de naam onkruid hebben gekregen. En de paardenbloem is niet alleen mooi, maar de paardenbloem is ook een van de meest ondergewaardeerde onkruiden. Je kunt namelijk zoveel doen met de paardenbloem zowel medicinaal als culinair. De paardenbloem is medicinaal zeer breed inzetbaar. Alle delen van de paardenbloem worden medicinaal gebruikt. Het bekendst is echter het gebruik van de wortel en het blad. Ook de meeste dieren lusten graag paardenbloemen, met name konijnen en in de weide worden ze dus vaak afgegraasd. Als er één plant is, die daar tegen kan, is het wel de paardenbloem. Als hij helemaal wordt afgesneden, zodat er geen blad meer te zien is, maakt de penwortel in de grond knoppen en daaruit groeit de nieuwe plant op! Daardoor zijn paardenbloemen in een gazon niet zo makkelijk uit te roeien. Het bloemhoofdje van de paardenbloem lijkt op een bloem, maar is samengesteld uit een groot aantal kleine bloemetjes. De plant is niet afhankelijk van insecten of de wind voor bevruchting, men noemt ze ook wel planten zonder vader. Paardenbloemen zijn een dankbare voedselbron voor insecten, van vlinders tot bijen en andere insecten. Die smullen er maar wat graag van de nectar en het stuifmeel in een periode dat het nog schaars is. Bij dieren werkt de plant ontstekingsremmend. Alles bij elkaar genomen niet gek voor een plant die door veel mensen als onkruid wordt gezien! 
Foto en tekst Jan de Bruijn.