Update Corona Cijfers 

HAMONT-ACHEL – Uit de gekende cijfers op 18 april is gebleken dat ondanks de Paaspauze de besmetting cijfers nog nauwelijks dalen in Vlaanderen en België. In onze eerstelijnszone, in Limburg en in Nederland lopen de cijfers zelfs terug op. Limburg heeft nu de hoogste incidentie van Vlaanderen. 

Lokaal in onze Eerstelijnszone en in de Provincie Limburg lopen de besmetting cijfers de laatste week op met 14-24%. Nationaal blijven de cijfers hangen. In Nederland lopen de cijfers op. We blijven in België en Nederland hangen op een veel te hoog plateau. De derde golf lijkt uit te gaan deinen tot in de zomermaanden. Strikte toepassing van de maatregelen blijft vereist om de ziekenhuizen niet te zwaar te belasten en de normale zorg tijdig te kunnen laten doorgaan. In de ziekenhuizen daalt de bezetting licht, maar blijft ze hoger dan oorspronkelijk werd verwacht. Aangezien de vaccinaties (te) traag op gang komen zal de derde golf waarschijnlijk tot in de zomer een impact hebben en is zelfs een vierde golf – hierop geënt – mogelijk. In de loop van de zomer kan pas voldoende groepsimmuniteit bereikt worden, mits continue verdere vaccinatie. Pas in juni zal waarschijnlijk op kruissnelheid gevaccineerd kunnen worden. In de week van 12 tot en met 17 april werden er in Hamont-Achel 35 positieve testen afgenomen. Bij de 0 tot 19 jarigen werden er 9 besmettingen vastgesteld, in de categorie 20 tot 50 jarigen waren er dit 15, in de leeftijdsgroep 50 tot 59 jaar waren er 5 besmettingen en bij de 60 plussers werden er 6 nieuwe besmettingen geconstateerd. 

Deze vaccinatie-broche. Foto Johan Konn