“Wij helpen mensen over hun grenzen heen te stappen”

CRANENDONCK – Na een loopbaan van bijna veertig jaar in het welzijnswerk gaat Frank Toonen, bij veel mantelzorgers in de gemeente Cranendonck niet onbekend, dit voorjaar met pensioen. De Waalrenaar gaat zich nu meer richten op zijn vrijwilligerswerk voor de Stichting Cross Borders Nepal (SCBN).

Door Roy de Leijer

De afgelopen jaren was Frank Toonen (63), werkzaam bij Cordaad Welzijn, coördinator van het Steunpunt Mantelzorg in de gemeente Cranendonck. Ook stond hij mede aan de basis van het buurtbemiddelingsproject in deze gemeente. 

De groep mantelzorgers is de laatste jaren steeds zichtbaarder geworden. In zeven jaar tijd is het aantal geregistreerde mantelzorgers in de gemeente Cranendonck toegenomen van 100 naar 400. Toch is een grote groep informele zorgverleners niet in beeld, stelt Toonen: “Volgens landelijke cijfers verleent één op de vier Nederlanders in zijn leven mantelzorg. Vaak is dat geen vrije keuze, het overkomt ze. 

Mensen komen in deze situatie terecht doordat bijvoorbeeld iemand in hun omgeving een hersenbloeding krijgt of door een verkeersongeval. Heel veel mensen vinden vervolgens zelf hun weg, maar een aantal heeft ondersteuning nodig of wil hun verhaal aan iemand kunnen vertellen.” Het is volgens Toonen een misverstand dat vooral ouderen mantelzorg verlenen. “Dat klopt niet. Er zijn ook veel jonge mantelzorgers.” 

Creatief
Toonen: “Mantelzorgers hebben het in deze coronatijd behoorlijk moeilijk, maar vaak zijn ze ook ontzettend creatief.”

Ook voor Toonen was het een behoorlijke uitdaging om de boel het afgelopen jaar in de lucht te houden. Huisbezoeken, activiteiten en bijeenkomsten, bijna alles viel weg. Toonen: “Daardoor mis je veel signalen en het contact met mensen.” 

Toonen was ook coördinator van het buurtbemiddelingsproject in Cranendonck, dat in samenwerking met welzijnsorganisatie Lumens wordt gehouden. “Landelijk hoor je dat het aantal burenruzies in coronatijd flink is toegenomen. In Cranendonck zien we dat nog niet terug in de cijfers. Het is bovendien de vraag of dat allemaal toe te schrijven is aan corona.”

Stichting
Toonen, die met vervroegd pensioen gaat, gaat zich nu meer focussen op de Stichting Cross Borders Nepal (SCBN). Zijn vrouw, Ans Bleeker, is voorzitter van SCBN. De stichting zonder winstoogmerk helpt en stimuleert mensen om in Nepal vrijwilligerswerk te doen. Door dit mogelijk te maken wil de stichting een positieve bijdrage aan de Nepalese samenleving leveren.

Toonen: “Wij helpen mensen over hun grenzen heen te stappen. Daarbij richten we ons op jong en oud. Onze vrijwilligers zijn vaak student of gepensioneerd. In het begin waren het vooral veel jongeren, maar na de invoering van de tempobeurs is dit aantal wat afgenomen. Op dit moment is de verhouding ongeveer gelijk.”

In 2009 bezocht hij Nepal voor het eerst.  “We waren meteen onder de indruk van het land en de gastvrijheid van de Nepalese bevolking. Mijn vrouw heeft het jaar daarop drie maanden lang vrijwilligerswerk gedaan in Sankhu, een dorpje in de Kathmandu-vallei.”

Inmiddels heeft het Aziatische land een bijzonder plekje in hun hart veroverd. In 2015 was het stel op weg naar Nepal toen het land werd getroffen door een zware aardbeving van 7,9 op de schaal van Richter. De schade was enorm. Duizenden mensen kwamen om het leven. “De piloot van ons vliegtuig besloot de vlucht af te breken en naar Doha te vliegen. Daar hebben wij later toch maar het vliegtuig naar Kathmandu genomen. In Nepal hebben we aan den lijve de gevolgen van de natuurramp ervaren. Ter plekke zijn we een Facebook-pagina gestart om geld in te zamelen voor de aanschaf van onder meer dekzeilen en rijst. We hebben daar ook de tweede zware aardbeving meegemaakt. Het was hartverwarmend dat onze acties in Nederland werden opgepakt. Zo werd er in Waalre een benefietavond gehouden. Nepal begon er langzaam weer een beetje bovenop te komen, totdat de coronapandemie uitbrak.”

Door corona liggen op dit moment nagenoeg alle activiteiten van de stichting stil. Toonen: “Wel hebben we onder andere een voedselpakkettenactie van een van onze mensen ter plekke ondersteund en een bijdrage geleverd aan een actie waarbij warme truien aan schoolkinderen zijn gedoneerd.” De stichting wil zo snel mogelijk het werven van nieuwe vrijwilligers hervatten. Ook hoopt Toonen snel weer naar Nepal te kunnen afreizen.

Meer info: vrijwilligerswerkinnepal.jimdofree.com