Cranendonck, Samen ergens voor gaan

Anderhalf jaar geleden wist Shana half niet wat ze nu weet. Ze zet zich in voor haar dorp en ontdekt dat ze hier zelf ook van groeit. Deze stage is een kans die ze niet voorbij mag laten gaan, maar de datum van 1 september 2019 komt steeds dichterbij. Shana ziet het niet meer zitten. Was er maar iemand die haar vertelt hoe ze de school kan overtuigen. ‘School is werken aan mijn toekomst,´ zegt het stemmetje in haar hoofd. Ze wacht al een half jaar en hulp vragen vindt ze lastig. Dan komt het startsein: de school gaat akkoord met het onderwerp van haar stage. 

In de gebiedsaanpak van Budel-Schoot had Shana gelezen dat inwoners soms hun eigen buren niet kennen. Een welkomstteam kan hierin verandering brengen. Shana wil werken aan saamhorigheid en verbinding. Inwoners die nu niet in beeld zijn, wil ze een gezicht geven. Er volgen brainstormsessies over wat haar dorp nodig heeft. Ze voert gesprekken met inwoners, ook met de nieuwe. Als ze hoort dat men moeite heeft met hulp vragen voor zichzelf, is het alsof ze in een spiegel kijkt. Ze weet hoe het is om je alleen te voelen. En ze wil dat anderen ervaren, wat zij heeft ervaren, toen ze het zelf heel hard nodig had: ‘Ik hoor je, ik zie je, ik ben er voor je.’ 

Leefbaarheid en burgerkracht

Inwoners willen zelf ook werken aan het doorbreken van sociaal isolement. Ze willen werken aan elkaar leren kennen. Ze stellen voor om naar nieuwe inwoners toe te gaan en te laten zien dat ze een aanspreekpunt hebben, als dat nodig is. Ze willen in elke straat een ‘goede buur’ hebben. Iemand die signalen oppikt, zodat er tijdig actie wordt ondernomen. Ze willen werken aan een dorp waar inwoners zich thuis voelen, ook de nieuwe. Waar inwoners andere inwoners helpen met een schilderij ophangen, informatie vinden over een vereniging of een kookclub beginnen.

Inwoners ontwikkelen zelf een aanpak en verdelen zelf de taken. Shana begeleidt en geeft informatie. Zo kunnen inwoners zelf kiezen op welk gebied ze actief worden. Wat Shana doet en hoe ze het doet werkt inspirerend. Zelf raakt zij ook geïnspireerd door het Welkomstteam. 

Samen wordt er veel bereikt

Haar stage kost veel tijd en energie. Soms voelt het als een tweede baan, maar de aanpak werkt. Er is in elke straat een goede buur. En er is een hecht team van vrijwilligers. Om het voortbestaan mogelijk te maken, werkt het Welkomstteam ideeën uit om zelfvoorzienend te worden. 

‘Ik ben trots op mijn dorp. Op wat we hebben en wat we ervan kunnen maken. Het Welkomstteam heeft ontdekt dat het er al was, we moesten alleen een vorm vinden om het te laten zien.’ Shana hoopt ook andere inwoners in Cranendonck te inspireren met dit initiatief. ‘Ik haal er heel veel mooie momenten uit en dat gun ik een ander ook.’ Als Shana haar stage afsluit, heeft ze niet alleen een schooldiploma, maar ook meer zelfvertrouwen.

Linda