Het Europees Muziekfestival voor de Jeugd Online editie

NEERPELT – Helaas laten de omstandigheden het niet toe om enkele duizenden muzikanten en jeugdige koorleden in Neerpelt te ontvangen voor het 69ste muziekfestival. Daar waar het elk jaar rond 1 mei bruist van de muzikale activiteit, feest en verbroedering zal het dit keer behoorlijk stil zijn. Alhoewel…, toch heeft de organisatie zeker niet stil gezeten en zal er, weliswaar voor het grootste deel online, toch een EMJ doorgaan. Dat heeft veel werk en inspanning gekost maar het resultaat zal er mogen zijn. Zelfs de EMJ vlaggen doorheen Pelt hangen uit. Wat dit alles met zich heeft meegebracht horen we graag van de voorzitter van het festival, Rutger Nuyts. 

Door Ben Ieven 

Welk gevoel heb je er zelf bij om het EMJ dit keer helemaal online te organiseren? 

De hele voorbereiding en organisatie van de 68ste editie is vorig jaar helemaal in het water gevallen door de aanvang van de corona pandemie net voor het vorige festival. Vol goede moed 

is het hele team gestart met de 69ste editie voor 2021 en het heeft behoorlijk wat moeite gekost om iedereen te overtuigen dat de organisatie van een fysiek evenement nog niet aan de orde was.  Vrij vroeg – in november 2020 – hebben we doelbewust gekozen voor een online editie wat betekende dat we geen deelnemende groepen zouden ontvangen in Neerpelt. Vandaag lijkt dit een logische keuze, maar zes maanden terug was het dat zeker niet. De formule en de voorwaarden voor een deelname zijn helemaal herschreven. Onze deelnemers hebben maar zeer weinig kunnen oefenen door alle opgelegde beperkingen, waardoor de jury anders dan voorheen zal oordelen over de inzending. Wij zullen dan ook meer inzetten op motivatie dan op prestatie. Als we kijken naar het enthousiasme en motivatie dewelke we in veel inzendingen kunnen bespeuren, dan zijn we zelf zeer tevreden dat we doorgezet hebben met de organisatie van het EMJ. Nog voor de aanvang, ontvingen we van veel mensen zeer positieve reacties over het feit dat we hiermee doorgezet hebben en dat vele het dankbaar hebben kunnen aangrijpen om hun orkest- of koorleden toch te overtuigen om samen iets te doen.

Aan deze online editie doen 37 landen mee. Is dat evenveel als andere jaren en zijn er ook koren/orkesten bij die voor het eerst deelnemen?

Het zijn er inderdaad 37 geworden, het grootste aantal ooit in onze geschiedenis. Natuurlijk zijn er groepen bij die nog nooit deelgenomen hebben, maar we hebben ook verschillende landen die we voor het eerst mogen toevoegen aan onze palmares. Voor het eerst hebben we uit alle continenten van de wereld groepen bij elkaar in één festival editie. Opvallend daarbij is bijvoorbeeld een groep uit Mosul Irak.  Misschien kan je nog herinneren dat Rudy Vranckx een keer met instrumenten naar Mosul gereden is om te schenken aan een muziekschool die totaal stuk geschoten was. Deze instrumenten waren schenkingen van mensen in België, waaronder een viool van één van onze Juryleden “Sabine Haenebalcke”, Deze groep heeft zich dit jaar ingeschreven voor het EMJ.

Het is deze keer zowel vocaal als instrumentaal terwijl dat anders om het jaar wisselt. Wat is hiervan de reden?

Als we in 2021 geen koren zouden ontvangen, zijn wij een beetje de binding verloren met vele koren omdat er dan 4 jaar zou zitten tussen 2 koren festivals. Als we in 2021 geen orkesten zouden ontvangen, zijn wij een beetje de binding verloren met vele orkesten omdat er dan 4 jaar zou zitten tussen 2 instrumentale festivals. Daarom hebben we van 2021 een mixed versie gemaakt

Gaat het publiek alle concerten alleen op 1 mei kunnen bekijken of bestaat er ook een mogelijkheid om daarna nog concerten te zien?

We zullen op 1 mei een online event verzorgen, dat live opgenomen wordt vanuit de tuin van Oud Dommelhof. Er zullen gesprekken zijn met groepen, genodigden, juryleden, … er zullen concerten uitgezonden worden enz …Dit de hele dag door vanaf 10.00 u. Dit streaming event kan je bekijken via www.emj.be, het is ook na het festival het hele jaar door nog te bekijken op EMJ.TV ons youtube kanaal. De jury-inzendingen en workshops van alle groepen kunnen on-demand bekeken worden, met andere woorden iedereen kan op zijn eigen tempo en in een zelf gekozen volgorde de inzendingen bekijken. Dit kan tot één week na het event. Om dit te kunnen doen moet je je “gratis” registreren op ons event platform, navigeer hiervoor eveneens naar www.emj.be

Het repertoire is aan de groepen zelf te bepalen. Is het niet zo dat er andere jaren ook opgelegde stukken bij zitten?

Dat klopt, maar voor alle groepen – zonder uitzondering – is er maar zeer weinig tijd geweest waarin men samen werken kon inoefenen. Nieuw werk instuderen onder de corona beperkingen die voor koren en orkesten best streng waren, is praktisch niet mogelijk. Daarom hebben wij iedereen de kans gegeven om te kiezen uit eigen werken.

Ik heb begrepen dat er ook mini optredens in Pelt zullen zijn. Wat moet ik me daarbij voorstellen?

De corona beperkingen laten niet toe om culture events te organiseren. Er zullen dus geen concerten zijn voor het publiek. Er worden wel ‘live’ buitenopnames gemaakt in de tuin van Oud Dommelhof om uit te zenden in de live stream. Voor het studio werk staat een EMJ-“Glazen Huis” opgesteld op dezelfde locatie.  Dwars door deze opname site is een wandelpad voorzien dat onderdeel is van een grotere EMJ wandeling die iedereen onder begeleiding van een wandel-app langs verschillende locaties brengt. Dat zijn locaties in Neerpelt die een belangrijke rol gespeeld hebben in 69 jaar EMJ. Op deze manier kunnen mensen toch nog iets “zien” van het EMJ.  De dan geldende corona maatregelen laten toe om in groepen van 10 personen samen te komen buiten. Men kan in een kleine groep makkelijk door de opname site wandelen om een “beetje festival” te ervaren. Om het gevoel echt te maken hebben we ook alle festival vlaggen uitgehangen in Neerpelt. De app de we hiervoor gebruiken noemt “izi.TRAVEL” en kan gratis gedownload worden. In de app kan men de QR code scannen om de wandeling op te starten en informatie op te vragen over elke locatie. Voor de Geocachers onder ons zijn in de omtrek van Neerpelt ook EMJ caches verstopt. De punten zijn te herkennen aan het #EMJ-label.

Hoe is je verwachting voor de 70e editie volgend jaar? Dat moet toch wel een heel bijzondere editie worden?

We hebben maar één wens: dat het doorgaat, zoals vòòr de corona

met veel enthousiaste deelnemers en vrijwilligers. Voor de rest is 70 een rond getal, maar we hebben hierbij nog niet stilgestaan. We hebben wel plannen om met het 75ste iets extra’s te doen

Heb je zelf nog een boodschap? Wens? …

Als muziekfestival voor de jeugd hebben we een groot hart voor onze jeugd.

Wij hopen dat we samen met hen de corona periode snel achter ons kunnen laten.

Iedereen spreekt vandaag over het nieuwe normaal waar we aan moeten wennen.

Maar geef ons maar de ouderwetse gezelligheid van verbroederen en lachende mensen.

Het zeer uitgebreide programmaboekje kan men gratis downloaden via www.emj.be.