VVV presenteert derde legpuzzel

REGIO -Zag de eerste legpuzzel ‘Valkenswaard’ het levenslicht in mei 2020, de tweede puzzel ‘Een wintersche groet Valkenswaard 1920’ verscheen met kerst. Deze week wordt de derde legpuzzel uitgeleverd met als titel ‘De Groote Heide’. Inge Reijnders is erg enthousiast over nieuwe legpuzzel van 1000 stukjes. De VVV-teamleidster neemt alle tijd om te vertellen over een beproefd procedé .

“De eerste puzzel was een droom die we hebben gerealiseerd. Als je merkte hoe mensen die eerste puzzel waardeerden, ga je daar toch op verder borduren. De tweede puzzel wilden we met kerst puur uitgeven als extraatje. Maar er bleven zo veel mensen vragen naar nog een puzzel. Door corona is puzzelen natuurlijk heel erg in op dit moment en we zijn gaan nadenken over een nieuw thema.” Na enkele brainstormsessies komt het idee boven drijven om iets te doen met de natuur-puzzel over onze omgeving. Zo ontstaat het voorstel om De Groote Heide centraal te stellen bij puzzel nummer drie.  “Wij horen als Valkenswaard natuurlijk ook bij deze regio, die zich uitstrekt van het groene zuiden van Eindhoven via Valkenswaard, Heeze-Leende en Cranendonck tot ver over de grens in Pelt en Hamont-Achel. Heel veel mensen weten niet dat de regio Groote Heide zo mooi is. Wij als VVV willen de inwoners ook een klein duwtje geven om buiten het eigen dorp een kijkje te nemen.” 

Watermolens en schaapskudde

De keuze van de afbeeldingen komt tot stand in samenspraak met ontwerper Arjen Vriezekolk en de VVV-Valkenswaard. Zo staat de Achelse Kluis afgebeeld omdat het hoofdkantoor van de Groote Heide daarin straks gevestigd zal gaan worden. Ook het kasteeltje van Cranendonck krijgt een opvallende plek in de puzzel, evenals de Genneper Watermolen, de Tongelreep met kanovaarders, springruiters, de Venbergse Watermolen, de scouting en een schaapskudde. Zodra de 1000 stukjes in elkaar gepast zijn ontstaat een prachtig tafereel met tientallen herkenbare onderwerpen uit de streek. De omlijsting van het eindproduct is paars, de typische kleur van de Groote Heide. Inge: “Je wordt er gewoon vrolijk van als je de afbeelding bekijkt.” 

Inge is er zich van bewust dat Valkenswaardenaren misschien liever weer een typisch Valkenswaardse puzzel gehad zouden willen hebben. “Maar”, zo zegt ze, “het is natuurlijk voor ons ook een taak om te laten zien hoe mooi de omgeving is. Ik denk dat veel fietsers en wandelaars wel in de dorpen van de Groote Heide komen. Dus de afbeeldingen die je op de puzzel ziet, zijn ofwel de ingangen naar de natuurgebieden van die gemeenten ofwel de karakteristieke gebouwen die daar nauw mee verbonden zijn.”  

Regio-breed 

VVV-Valkenswaard initieert het derde puzzelproject, de organisatie van de Groote Heide is eveneens erg enthousiast en als de tekening van Arjen in december klaar is, stuurt de VVV het definitieve ontwerp naar de fabriek om het in productie te nemen. “Op deze doos staat niet het logo van Visit Valkenswaard, maar alleen De Groote Heide, omdat we de puzzel regio-breed willen delen. Wel staat vermeld dat het een uitgave is van VVV-Valkenswaard, maar de puzzel is wel bij andere VVV’s binnen de Groote Heide te koop. “Er zijn er weer duizend gemaakt. Ons magazijn is 2 x 3 m., die duizend kunnen er net in. Meer plek hebben we niet. Bovendien is het gigantisch druk in de puzzelfabrieken, dus we zijn al blij met deze zending.” De eerste en de tweede puzzel zijn gelukkig wel bijgemaakt kunnen worden, ondanks dat het ’t idee was dat het een éénmalige actie zou zijn. “Maar door enthousiasme van het publiek hebben we ze toch bijbesteld en zijn ze weer te koop.”

Laagdrempelig

Op de achterkant van de puzzeldoos staat algemene informatie over Natuurpark De Groote Heide. Voor de talloze expats is de tekst ook in het Engels afgedrukt. Have a puzzling good time! is de wens waarmee de tekst wordt afgesloten. Puzzelen is volgens Inge heel laagdrempelig en toegankelijk; iedereen kán het. Ook zijn volgens haar door de eerste puzzel mensen enthousiast geraakt om te starten met puzzelen en verder gegaan met puzzel twee.

Alle drie de puzzels zijn dus te koop à 14,95 euro via info@vvv-valkenswaard.nl  . “Wij komen in de gemeente Valkenswaard de puzzels graag aan huis bezorgen. Bovendien gaat de winkel vanaf deze week drie middagen open (wo, do vr) op afspraak, zodat men ook in de winkel de puzzel kan kopen”, aldus Inge, die bekent dat ze door sommigen al het Puzzelmeisje wordt genoemd. 

De Groote Heide-puzzel is behalve bij de VVV Valkenswaard ook bij de andere VVV’s in de Groote Heide te koop: