Roze supermaan aan de hemel 

REGIO – De roze supermaan is overal zichtbaar van 26 tot 27 april. Tijdens deze nacht zullen we de maan groter kunnen zien dan anders zien. Het is dus een goede nacht om de maan te bekijken en te fotograferen. 

Door Melissa van Wijngaarde 

De maan die in ongeveer 27 dagen rond de aarde draait zal in de nacht van 26 en 27 april op zijn grootst te zien zijn. In ongeveer 29 dagen doet de maan zijn volledige cyclus. De volle maan valt dus op 27 april. De maan zal groter lijken dan anders en is de op één na grootste volle maan dit jaar. De maan komt op om kwart na acht in de avond en zal ondergaan om kwart voor zeven in de ochtend. 

Roze supermaan ?

De maan wordt super genoemd omdat deze als die vol is en heel dicht bij de aarde staat. De korte afstand tussen de maan en de aarde wordt perigeum genoemd. De verste afstand benoemen ze met apogeum. De maan beweegt namelijk niet in een cirkel rond de aarde maar in een ellips wat dus betekent dat die soms dichter en soms verder van de aarde af staat. Het verschil tussen de verste en kortste afstand is ongeveer 28.000 km. Dit is eigenlijk helemaal niet zo een groot verschil maar toch is er door de jaren heen de naam supermaan door ontstaan. 

Ook al wordt het de roze supermaan genoemd heeft dit niks te maken met de kleur van de maan. De naam is afkomstig van de bloei van een bepaalde plantensoort en de naam is dus gekoppeld aan een periode en niet aan de kleur van de maan. De maan zal dus zijn normale kleur hebben, de kleur van de maan kan wel beïnvloed worden door bijvoorbeeld stof in de lucht. Dit kan dan bijvoorbeeld een gelere gloed geven. Elke supermaan in een andere periode kan een andere naam hebben zo is er bijvoorbeeld ook de blauwe maan die niet echt blauw is. 

Sterrenkunde dichter bij huis 

Als je meer informatie wilt of graag meer wilt weten van wat er nog allemaal is in het heelal kan je ook terecht bij de Noorderkroon. Dit is een sterrenkundevereniging in Achel, die iedereen met een liefde voor sterrenkunde of alles wat er aan de hemel gebeurt graag verwelkomd. Met liefhebbers op verschillende vlakken zijn ze een variërende groep. Ze hopen wel nog wat meer jongere leden en vrouwelijke leden te kunnen betrekken omdat ze echt willen laten zien dat iedereen welkom is. Met hun uitkijktoren, gelegen achter domein de bever, bekijken en bespreken ze van alles ook dus bijvoorbeeld deze maan. Dus voor wie graag meer over dit onderwerp wilt weten kan zeker bij hun terecht na de Corona tijd. Via hun website vindt je ook extra info www.noorderkroon-achel.be

De supermaan zal vol zichtbaar zijn in de nacht van 26 tot 27 april. Dus vergeet dan zeker niet eens te kijken naar de grote volle maan. Voor de mensen die verdere interesses hebben in sterrenkunde kunnen dus ook terecht bij de Noorderkroon.