Ken je Heem 

Een rubriek van Heemkundekring ‘De Baronie van Cranendonck’ waarin aandacht wordt besteed aan de mensen, objecten en verhalen uit het verleden van de gemeente Cranendonck.

Verzetsmonument, Jan Maasplein (tegenover parochiekerk)  Soerendonk

Herdachte groepen: Algemeen, Geallieerde militairen

Ontwerper: Jaon Compen

Hernieuwde onthulling: 5 mei 1985

Vorm en materiaal

Het verzetsmonument in Soerendonk is een gedenksteen van witte natuursteen, geplaatst op een bakstenen sokkel.

Wijziging

De steen werd in 1945 geplaatst op de hoek Winkel/Zitterd. Later is de gedenksteen verhuisd naar de hoek van de Strijperdijk. Bij het begin van de ruilverkavelingswerkzaamheden, in 1967, is de steen daar weggehaald en was deze een tijd spoorloos verdwenen. Hij werd teruggevonden op de gemeentewerf en kreeg zijn nieuwe plaats bij de hernieuwde onthulling op 5 mei 1985.

De geschiedenis

Het verzetsmonument is opgericht ter nagedachtenis aan de bevrijding van het dorp door de geallieerden en uit dankbaarheid voor de opvang van geëvacueerden en gerepatrieerden uit werkkampen en andere plaatsen.

Onthulling

Het monument is onthuld op 5 mei 1985 door burgemeester H.A. van den Broek, mevr. Jacoba Compen-van Mierlo  en de heer B. Lubbersen.

Een verhaal van dankbaarheid

Direct na de bevrijding van Soerendonk op 20 september 1944 rukten de geallieerden snel op naar Noord-Limburg; zij kwamen vast te zitten vóór de Maas. Daar hebben ze acht weken doorgebracht. De aanvoer van grondstoffen, voornamelijk vanuit de noodhaven in Normandië en Antwerpen, stagneerde: munitie, brandstof, olie, levensmiddelen. 

Het gevolg was dat daar een geweldig langdurig artillerievuur plaatsvond. De Geallieerden schoten granaten naar het oosten en de Duitsers schoten granaten naar het westen.  

Om die reden moesten mensen uit die omgeving evacueren. Soerendonk lag in de kortste tijd vol met evacuees uit Venlo, Leunen, IJsselstein en Blerick. In december kwam daar nog eens een aantal gerepatrieerden bij. Bijna heel Soerendonk had vijf  of zes  vreemde mensen aan tafel zitten, en dat elke dag. 

Tweede Kerstdag 1944 kwamen er bovendien nog eens 60 gerepatrieerden bij. Dat waren mensen die eerder bij razzia´s opgepakt waren door de Duitsers en op transport werden gesteld naar Duitsland. Zij moesten werken in de oorlogsindustrie in Duitsland. Het Ruhrgebied was inmiddels bevrijd door de Amerikanen. Boven de rivieren echter was Nederland nog bezet. Die gerepatrieerden konden dus niet naar huis en deze 60, ook zij kwamen in Soerendonk terecht. 

Eén van die gerepatrieerden was Bertus Lubbersen en die kwam in huis bij Joan Compen, de grafzerkenmaker. Om zich toch verdienstelijk te maken, hielp hij in de werkplaats. Daar was het idee geboren om een mooie steen te maken ter herinnering aan de periode 1940 – 1945, uit dankbaarheid namens al die mensen die hier gastvrijheid genoten. 

Zie: heemkundekringcranendonck.nl of volg ons op Facebook, Instagram, Twitter of Pinterest.