Online Workshop Bibliotheek De Kempen

CRANENDONCK – Op dinsdag 18 mei organiseert Bibliotheek De Kempen een workshop rondom spraak- en taalontwikkeling bij jonge kinderen. Tijdens de workshop komen activerende oefeningen, korte blokjes theorie en praktijkgerichte oefeningen voorbij. Deze zorgen voor bewustwording en effectieve kennisoverdracht. Hierdoor worden (pedagogisch) professionals en ouders zich bewust van het belang van vroeg signaleren TOS en leren zij welke rol zij hier zelf in kunnen vervullen.

Een taalontwikkelingsstoornis (TOS) is een neurocognitieve ontwikkelingsstoornis. Dit betekent dat taal in de hersenen minder goed wordt verwerkt. Een kind met TOS heeft bijvoorbeeld grote moeite met praten of het begrijpen van taal. De taal- en spraakontwikkeling verloopt hierdoor anders dan bij leeftijdsgenoten.

KINDEREN MET TOS:

• horen goed;

• leren hun moedertaal langzaam en moeizaam;

• hebben een normale intelligentie;

• kunnen klanken en woorden moeilijk onthouden;

• hebben moeite met de grammatica;

• vinden omgaan met emoties lastig;

• hebben moeite met plannen.

Kentalis

De workshop wordt gegeven door Anneke Meeuwis, logopedist bij Kentalis. Koninklijke Kentalis ondersteunt mensen die slechthorend, doof of doofblind zijn of een taalontwikkelingsstoornis (TOS) of communicatief meervoudige beperking hebben. Ze vinden het belangrijk dat zij kunnen communiceren met anderen, worden begrepen en kunnen meedoen aan de samenleving.

BREIN!

Deze lezing is onderdeel van BREIN!, een (online) programmering van Bibliotheek De Kempen over allerlei facetten van het brein gecombineerd met allerlei informatie, tips, collectie aanbevelingen, weetjes, filmpjes en links naar interessante websites. Kijk op  www.bibliotheekdekempen.nl/brein.

Reserveren

De avond is op dinsdag 18 mei gratis online te volgen vanaf 19.15 uur. Deze voorlichting is ontwikkeld voor pedagogisch professionals uit de kinderopvang en ouders. Ook andere professionals die werken met kinderen van 0-5 jaar kunnen profiteren van deelname aan de workshop. 

Reserveer je gratis ticket(s) via de agenda op www.bibliotheekdekempen.nl