Opnieuw Fairtradegemeente: Hamont-Achel haalt hoogste score voor eerlijke handel 

HAMONT-ACHEL – Sinds 2007 mag Hamont-Achel zich officieel een FairTradeGemeente noemen. Dit jaar werd deze titel nogmaals bevestigd. Op basis van de Fair-O-Meter, die bepaalt hoe sterk een gemeente inzet op Fairtrade, behaalde Hamont-Achel een A-score. Een A-score is de hoogst haalbare score en daar is de stad uiterst trots op. 

Naast Hamont-Achel zijn er nog 203 gemeenten in Vlaanderen die het label van FairTradeGemeente dragen. Het Fairtrade label wordt gegeven aan gemeenten en steden die zich engageren om eerlijke handel te ondersteunen en die de mens en onze planeet hoog in het vaandel dragen. En dat is wat Hamont-Achel doet. 

Om het label van FairTradeGemeente te verwerven moet een gemeente voldoen aan bepaalde criteria. Alles begint bij een geëngageerd stadsbestuur dat zich inzet voor eerlijke handel. Zo denkt de stad hierover na wanneer textiel, voeding of drank wordt aangekocht. In Hamont-Achel wordt eerlijke handel verder doorgetrokken naar de handelaars en horeca. Zo’n 20 handelaars en horeca-uitbaters bieden eerlijke fairtrade producten aan. Ook scholen, bedrijven en organisaties dragen hun steentje op het vlak van eerlijke handel. 

Evenementen als Repair Café, Fairtrade Brunch en het wereldfeest tonen aan dat Hamont-Achel mensen wil sensibiliseren omtrent dit thema. Om als FairTradeGemeente erkend te worden is de inzet van zowel het stadsbestuur als de inwoners zeer belangrijk.