CD&V pleit voor invoering ‘gele doos’

HAMONT-ACHEL – De CD&V-fractie in Hamont-Achel wil dat de gemeente aanhaakt bij het zogeheten gele doos-project. De ‘gele doos’ is een herkenbare gele bewaardoos voor cruciale persoons-, contact- en medische gegevens. De doos wordt in de koelkast bewaart omdat dit een gemakkelijke vindplaats is voor de hulpdiensten.

Door de meegeleverde sticker te plakken op de binnenkant van de voordeur, weten hulpverleners dat er een gele doos in de koelkast zit. Wanneer ouderen in nood verkeren of vermist blijken, vinden diensten als brandweer, hulpverleners en politie sneller de nodige informatie. Hiermee kunnen ze eerder gepaste hulp bieden.

De CD&V-fractie wil gele dozen in eerste instantie uitdelen aan alle zelfstandig wonende inwoners van Hamont-Achel ouder dan 65 jaar. Het idee is afkomstig uit Canada. “De gele doos wordt ook al in veel Vlaamse gemeenten gebruikt. Ze kan levens redden”, aldus fractieleider Serge Vander Linden.  Schepen Marie-José Cuyvers (PRO) wil eerst bij andere Noord-Limburgse gemeenten het draagvlak voor de gele doos peilen. Het initiatief heeft volgens haar meer kans van slagen als de hele eerstelijnszone meewerkt en op de hoogte is van de gele doos.