Werkgroep trakteert Gastelenaren op oranje donuts

GASTEL – Vanwege corona was er dit jaar op Koningsdag geen fotospeurtocht, dorpslunch of feestavond in Gastel. Toch vierden alle inwoners een beetje feest dankzij een bijzondere actie van de werkgroep Koningsdag Gastel. Onder het motto ‘wie jarig is trakteert’ trakteerde de werkgroep alle inwoners van Gastel afgelopen Koningsdag op een oranje donut. “Omdat alle gebruikelijke festiviteiten dit jaar opnieuw wegvielen, wilden we de inwoners een alternatief bieden. We hebben gezocht naar iets voor alle Gastelnaren, jong en oud”, vertelt werkgroeplid Maaike van de Laar. Veel activiteiten, zoals een online bingo of quiz vielen daardoor af. 

Door Roy de Leijer

Van de Laar: “Vanuit de gedachte wie jarig is trakteert, hebben we uiteindelijk besloten om alle inwoners op iets lekkers te trakteren.” Door alle dorpsbewoners erbij te betrekken heeft de actie ook een aanzienlijke sociale component, aldus Van de Laar: “We hebben iedereen meegeteld. Niet alleen pasgeboren baby’s, maar ook de gasten van mini-camping Gravenkasteel en de bewoners van Huize te Gaste en de aangrenzende gehuchten Kouwbergen en Buulder Berg.”
In eerste instantie was het plan om oranje tompouces uit te delen, maar uiteindelijk werden het oranje donuts. Van de Laar: “Die kunnen namelijk makkelijker coronaproof worden verpakt en op afstand worden uitgedeeld.”
De kosten van de actie worden gedragen door de werkgroep. “Daarbij hebben we natuurlijk het geluk dat Gastel niet zoveel inwoners telt als bijvoorbeeld Budel of Maarheeze.” Toch stond de werkgroep voor grote operatie. Dorpsgenoot Ilse Janssen van Taartenspektakel bakte in de aanloop naar Koningsdag liefst 900 oranje tompouces, die allemaal waren voorzien van een Nederlands vlaggetje. Ruim twintig vrijwilligers gingen dinsdagochtend alle 285 adressen in het dorp langs om de oranjelekkernijen uit te delen. Dat gebeurde met bolderkarren, bakfietsen en bakkerskratten. Van de Laar hoopt volgend jaar weer op een ‘ouderwetse’ Koningsdag. “Twee jaar geleden hebben we gigantisch uitgepakt. Hopelijk kunnen we dat in 2022 evenaren.”