Bosbaden

Als het voorjaar in de lucht hangt, is het dé tijd om het bos in te gaan, nu is het moment om naar buiten te gaan en de lente te omarmen. Waarom wachten tot de bomen groen zijn, het is veel mooier om een boom in alle seizoenen te volgen. Je kunt je verwonderen over het natuurlijk proces en genieten van de schoonheid van het wonder wat zich in dit seizoen laat zien.  Schijnt de zon dan is het tijd om tevoorschijn te komen. Regent en stormt het dan is het tijd om nog even te wachten. Er moet niets, de natuur gaat zijn gang in alle eenvoud en het gebeurt gewoon. Voel de warmte van de zon op je huid, hoor de natuur zingen en zie het zonlicht door de jonge tere blaadjes schijnen. Neem een voorjaarsbad in de natuur en ervaar de lente met al je zintuigen, het werkt helend. Er is in Japan maar ook in Europa wetenschappelijk onderzoek gedaan en daaruit bleek dat bosbaden echt een positief effect heeft op verschillende niveaus. Natuurgeluiden activeren bijvoorbeeld het parasympatisch deel van ons zenuwstelsel, wat ervoor zorgt dat je bloeddruk en hartslag dalen, waardoor je lichaam tot rust komt en zich kan herstellen. En bomen, vooral naaldbomen scheiden vluchtige organische stoffen af, om zichzelf te beschermen tegen virussen en insecten. In het bos adem je die stoffen in, en dat activeert je immuunsysteem. Het zorgt voor ontspanning en je krijgt ruimte in je hoofd. Dat de natuur goed voor ons is wisten we al, maar dat het op zoveel manieren een positief effect heeft op ons welzijn is echt wonderbaarlijk! 

Foto en tekst Jan de Bruijn