Supermaan 

De roze supermaan was in de nacht van 26 tot 27 april goed zichtbaar. Tijdens deze nacht kon men de maan groter zien dan anders. Het is dus een goede nacht om de maan te bekijken en te fotograferen. Dat deed Albert Loos dan ook. Hij trok deze foto op 26 april in Pelt. De maan wordt supermaan genoemd als deze vol is en heel dicht bij de aarde staat. De korte afstand tussen de maan en de aarde wordt perigeum genoemd. De verste afstand benoemen ze met apogeum. De maan beweegt namelijk niet in een cirkel rond de aarde maar in een ellips wat dus betekent dat die soms dichter en soms verder van de aarde af staat. Het verschil tussen de verste en kortste afstand is ongeveer 28.000 km. Dit is eigenlijk helemaal niet zo een groot verschil maar toch is er door de jaren heen de naam supermaan door ontstaan. Meer over de supermaan leest u in het artikel van Melissa van Wijngaarde van vorige week.

Foto Albert Loos