01 Evert Meijs op weg via het Pieterpad van Pieterburen (Gr) naar de St.-Pietersberg (Lb)

REGIO – In het jaar 2007 begint het idee post te vatten om in de toekomst een voetreis te gaan maken vanuit huis naar Santiago de Compostela in het noordwesten van Spanje. Al eeuwen lopen jaarlijks vele tienduizenden mensen via één van de bekende routes naar Santiago. Mijn idee is om naar de Spaanse bedevaartplaats te vertrekken zodra ik in 2021 met pensioen ben, of zoveel te eerder. Nu het eenmaal zover is, gooit corona roet in het eten en wordt het niet Santiago maar het Pieterpad van Pieterburen naar Maastricht.

Tekst en foto’s Evert Meijs

Begin maart wordt wel duidelijk dat de voettocht naar Spanje zal moeten worden gecanceld. Mijn vrouw Trudy komt met het idee om als alternatief voor 2021 het Pieterpad te gaan lopen zodra het ietsje beter weer is. Ik kijk vervolgens eerst in het routeboekje van het Peerkepad en zie dat deze route deels door België gaat. Da’s dus geen optie. Dan toch maar naar de website van het Pieterpad, een tocht van Pieterburen in Groningen naar de St.-Pietersberg in Maastricht. Zondag 21 maart valt het besluit om het Pieterpad te gaan lopen, te beginnen op zaterdag 1 mei a.s. .

De route wordt de dagen daarna nauwkeurig bekeken en ik schrijf me in bij de Stichting Vrienden op de Fiets. Deze organisatie beschikt over overnachtingsadressen die speciaal bestemd zijn voor wandelaars en fietsers. Al gauw blijkt dat er op de 500-km lange route ruim voldoende overnachtingsplekken zijn; dus dat moet gaan lukken. Of ik de hele wandeling –het koningsnummer van de Nederlandse wandelpaden- succesvol zal kunnen lopen, zal natuurlijk moeten blijken.

Jacobus-wandelstok

Al enkele jaren maak ik wekelijks een wandeling die varieert van 30 tot bijna 50 km per dag. Meestal draag ik een rugzak die verzwaard is met pakken water. In de boeken valt te lezen dat de rugzak 10 tot 20% van je lichaamsgewicht mag wegen; voor mij dus tussen de acht en de zestien kilo. Ik zorg elke keer dat mijn ransel 12 tot 13 kilo weegt. Met speciale wandelsokken en -schoenen, aparte wandelkleren en mijn Jacobus-wandelstok train ik mijn spieren, in de hoop ‘voldoende kilometers in de benen te hebben’ voor een succesvolle tocht. Allerlei websites en boeken over lange afstandswandelingen worden geraadpleegd en deze en gene komt met goede raad, alvorens met Trudy per auto af te reizen naar Pieterburen, een trip van 300 km vanuit Valkenswaard. Sinds ik deelneem aan de tocht Valkenswaard – Handel – Valkenswaard, spray ik vanaf ’n maand van tevoren mijn voeten met Spiritus Camphoratus, kortweg kamferspiritus  genoemd. Goed voor extra eeltvorming.

Jacobushoeve Vessem

Het is mijn bedoeling om dagelijks tussen de 25 en de 30 kilometer te lopen. Daarmee wijk ik af van het stramien van het Pieterpad: dat is onderverdeeld in 26 etappes die soms wat langer en soms wat korter zijn. Mocht ik na 30 kilometer niet in de buurt van een officiële overnachtingsplaats zijn van Vrienden op de Fiets (VodF), dan vraag ik onderweg of ik mijn tentje mag opzetten. Met ’n beetje water en ’n beetje elektriciteit ben ik al tevreden.

Een zus en een oude vriend hebben gevraagd of ze een dagje mogen meelopen. Natuurlijk is dat gezellig. Ik zal gewapend zijn met mijn wandelstok die ik lang geleden kocht op de Jacobushoeve in Vessem, die toen het mekka was van de Santiago-pelgrimages vanuit Nederland. De route is gemarkeerd met de bekende rood-witte strepen van het netwerk van Lange Afstandswandelingen. Ook heb ik de twee wandelgidsen van het Pieterpad bij me. Daarin staat de route nauwkeurig beschreven en zijn wetenswaardigheden opgenomen over het wandeltraject.

Apparatuur

Voor het eten zal ik gebruik maken van de service van VodF. Bovendien zal ik regelmatig een supermarkt binnenwandelen voor brood, beleg en andere boodschappen.

Om de lezers op de hoogte te houden van mijn vorderingen, zal ik zorgen dat er gedurende de wandeling elke donderdag een artikel verschijnt met mijn ervaringen. Daarvoor heeft HAC Weekblad apparatuur beschikbaar gesteld om onderweg verslagen en foto’s te kunnen maken en die te kunnen doorsturen naar de redactie. Waarvoor dank! Splinternieuwe buren komen met een zakje met 19 mini-Marsen, voor elke dag één. Oók geweldig! Weer iemand anders biedt aan om een kaars op te steken.

Ik hoop dat de wandeling succesvol zal verlopen. Het is de eerste keer dat ik zo’n lange- afstands-wandeling ga lopen en ben zelf ook benieuwd hoe het zal gaan. Tot volgende week, dan geef ik verslag van de eerste vier wandeldagen: 1 t/m 4 mei.