IVN Cranendonck – Beleef de natuur!

Paardenbloem met wilde bij

Een algemeen veel voorkomende plant is de paardenbloem. Op allerlei plaatsen zoals slootkanten, grasveldjes en weilanden zie je nu al veel paardenbloemen. En dat was vroeger nog veel meer. In het vroege voorjaar wanneer er nog niet veel planten bloeien zijn paardenbloemen belangrijk voor insecten. De paardenbloem behoort tot de familie van Composieten herkenbaar aan de bloemhoofdjes. Het bloemhoofdje  van de paardenbloem bestaat uit een groot aantal gele lintbloemen. Als je deze met een loepje bekijkt zie je bij iedere lintbloem vijf kroonblaadjes. Ook zijn van de vrouwelijke bloemdelen de stijlen met ieder 2 stempels mooi zichtbaar. De paardenbloem heeft zowel nectar als stuifmeel beschikbaar voor insecten. Tal van bijen, vliegen en ook vlinders als dagpauwoog bezoeken deze paardenbloemen. Je ziet ze tussen de bloemen struinen op zoek naar de nectar, en passant nemen ze stuifmeel mee op hun hele lichaam. De paardenbloem is een van de meest bezochte plantensoorten door bijen. Maar liefst 107 verschillende bijensoorten zijn waargenomen op deze plantensoort. Paardenbloemen zijn ook een welkome aanvulling op het grasdieet voor grazers. Koeien, schapen en geiten gebruiken de paardenbloem tevens als medicijn. En natuurlijk kennen we de paardenbloem van zijn zaadjes die massaal als parachuutjes rondvliegen. Dus een gewone plant die heel waardevol is en de moeite waard om eens goed te bekijken.

Meer info via Wiel Zentjens [email protected]

OLYMPUS DIGITAL CAMERA