Rondje tuin en natuur met Gert-Jan in mei

Alweer een jaartje erbij deze maand, het gaat snel als je terug kijkt. Maar ook 2021, met de maand mei op de kalender, schiet al weer aardig op. Het voorjaar is in volle gang, in de natuur is volop jong grut. Het is eten en gegeten worden. Vogelouders krijgen het eten niet aangesleept voor de hongerige jongen. Zoveel werk, als je beseft dat er zo weinig van over blijven. Hopelijk zijn er dit jaar genoeg insecten voor die hongerige bekjes. Op de lanen onder eikenbomen zoeken vele vogels naar de rupsjes die uit de bomen vallen. De zomereik is een grote voedselbron voor vele dieren. De mussen vinden bij ons een gedekte tafel, speciaal voer voor ze gekocht bij de het plaatselijke tuincentrum in Achel, dat begint met een H. De jonge musjes, in de door schoonvader gemaakte mussenkast, groeien snel, dankzij het speciale zaadmengsel. Moeder hoeft ook niet ver te vliegen, nog geen 5 meter. In het stromende water van de beek, wordt gretig gewassen en gedronken bij warmer weer. Onze “wilde bloemenweide” kleurt in mei oranje en blauw. Klaprozen en korenbloemen lokken massa’s bijen en hommels. Ook rode klaver, dagkoekoeksbloem, koolzaad, weegbree en vingerhoedskruid zijn vertegenwoordigd om de insecten het naar hun zin te maken. Met een zuidelijke wind is het mogelijk om de eerste koninginnenpages te spotten. Ze zien er vaak gehavend uit van de lange reis uit het zuiden. Prachtige vlinders, die meteen opvallen als ze in je tuin rondfladderen. Het is de grootste inlandse vlindersoort. In de boerensloten zwemmen de kikkervisjes en salamanderlarven. Gevaar is er volop. Geelgerande waterkevers en larven van libellen, monsters zijn het, ze bijten zelfs in je vinger. Vroeger werden we wel eens gebeten, als we het netje leeg wilden maken, in de hoop een paar mooie salamanders te scheppen. Maar onderin zaten vaak de op “Aliens” lijkende beesten. Ook de waterschorpioen met haar grote kaken, zag er altijd gevaarlijk uit. Langs de waterkanten groeien de gele lissen (Iris pseudacoris), familie van de lissen. Let op, deze planten zijn giftig, vooral de bladeren en de wortels, ze kunnen irritatie veroorzaken. Pseudacoris is afgeleid van Acoris (Kalmoes), dus eigenlijk een iris die op een kalmoes lijkt. Zo zijn er veel giftige planten in huis en tuin. Als je de fleurige Rhododendrons en Azalea’s in het Japanse gedeelte van onze tuin ziet bloeien, zou je niet denken dat ze giftig zijn. Maar dat zijn ze wel degelijk, zeker voor honden en katten. Zelfs dodelijk. We houden het maar op witte kool. Vorig jaar ontsproot er eentje tussen de stenen. Het werd uiteindelijk geen grote witte kool, maar, we konden er met tweeën van eten. In de groentetuin kan al aardig geoogst worden. De eerste peultjes worden geplukt. Ruccola en sla voor in de salade. Na de ijsheiligen kunnen de niet winterharde soorten naar buiten, o.a. tomaten, komkommers, pompoenen en courgettes. Met een beetje goed weer, kan de eerste aardbei genuttigd worden. De bessen van het krentenboompjes beginnen te rijpen, binnenkort landt de eerste houtduif in de struiken om zich helemaal vol te eten. Het resultaat vinden we later terug op onze auto en ramen. Mei is de tijd om het zaad van de Helleborussen te oogsten. De zwarte zaadjes zijn zeer in trek bij muizen, dus moeten we vlug zijn. Met zakjes van stukjes nylonkous, om de bloem gebonden, proberen we het zaad op te vangen. Hopelijk worden het mooie nakomelingen. Maar wel eerst even geduld, pas over een jaar of drie, vier is het resultaat pas te aanschouwen. Ook het zaad van de Cyclamen wordt deze maand geoogst. Het beste is om ze te oogsten, voordat de bolletjes open gaan, soms ben je helaas te laat, mieren en wespen zijn je dan voor geweest. De bolletjes met zaad worden goed gedroogd. Ze worden nog in hetzelfde jaar gezaaid. Zaaien, stekken, aanplanten, maar vooral ook eens genieten van uw eigen bloemenpracht. Trek er op uit, een vroege vogelwandeling, misschien hoort u nog een nachtegaal of een wielewaal in het bos. 

Blijf gezond en tot in juni. Groetjes Gert-Jan. 

Hebt u een vraag n.a.v. dit artikel, laat het ons dan weten en schrijf een mail naar: [email protected]