Pinksterbloem

In de lente zie je lieflijke, lila bloempjes verschijnen, de pinksterbloemen. De plant bloeit ondanks haar naam met name in de periode vóór Pinksteren, maar kun je ook zien als een voorbode van Pinksteren. Ze komt nog steeds voor en je kunt ze nu vooral vinden waar het een beetje vochtig is. Toch is ze sterk achteruitgegaan door de intensivering van de landbouw en daardoor meestal beperkt tot de slootkanten. De pinksterbloem staat ook bekend als kievitsbloem of koekoeksbloem. Als je ze hebt gevonden heb je ook een grote kans dat je het vlindertje met de naam oranjetipje ziet fladderen rond deze bloem.

Oranjetipjes zetten er hun eitjes op af en ze snoepen van de nectar. De rupsen van het oranjetipje zijn kieskeurig en hebben een voorliefde voor de pinksterbloem en dus een belangrijke waardplant voor het oranjetipje. De pinksterbloem is eetbaar, net als zijn familieleden tuinkers en waterkers is de pinksterbloem heel rijk aan vitamine C. De blaadjes, de jonge toppen en de bloemknoppen smaken goed als salade of gesnipperd op de boterham en smaakt een beetje mosterdachtig. Omdat de pinksterbloem een waardplant is voor het oranjetipje en andere insecten moet je ze liever niet uit het wild plukken, beter is om het zaad van een gekweekte soort te kopen en in je tuin te zaaien bij de andere tuinkruiden. Al met al een nuttige en smakelijke plant! 

Foto en tekst Jan de Bruijn.