Wespbijen

Als je wespen en bijen vervelende stekende insecten vindt dan zouden wespbijen bij de meest vervelende insecten moeten horen. De naam wespbijen geeft goed weer wat deze insecten zijn, het zijn namelijk bijen die een wespachtig uiterlijk hebben. Veel van deze soorten wespbijen zijn geel en zwart of rood gekleurd, kleuren die we ook vaak bij wespen zien. Maar ze vangen geen dierlijke prooi zoals wespen en leggen hun eitjes ook niet op dierlijk maar juist op plantaardig (stuifmeel en nectar) voedsel. In het voorjaar zie je bijvoorbeeld veelvuldig de roodharige wespbij bij het nest van de grijze zandbij. Nu zijn de meeste wespen en bijtjes heel ijverige beestjes die goed voor hun nageslacht zorgen door het maken (vaak graven) van nestjes en het verzamelen van voedsel waarvan laren die uit de eitjes komen van kunnen eten en opgroeien. Dat doen wespbijen niet. Het zijn eigenlijk koekoeksbijen die profiteren van het werk van andere bijen en hun eitjes in de nesten van deze bijen leggen zodat hun larven daar opgroeien ten koste van de larven van de (ijverige) bijen. Ze worden daarom ook wel parasitaire bijen genoemd. Zo zijn er in de natuur veel insecten die profiteren van het werk van andere insecten. De, overigens vrij onschuldige, wespbijen vormen met zo’n 50 soorten in Nederland daarvan een grote groep. Dan moet je wel deze soort niet verwarren met sluipwespen, de grootste groep van parasitaire insecten (ruim 4000 in Nederland), die hun legboor gebruiken bij het leggen van eitjes in en op larven van andere insecten. Deze komen een andere keer aan de beurt.

Info: Wiel Zentjens
[email protected]

OLYMPUS DIGITAL CAMERA