Kerkfabriek Hamont restaureert kapel van de Haart 

HAMONT – De restauratiewerken aan de kapel van de Haart in Hamont zijn van start gegaan. Het betreft de vernieuwing van het dak en het buitenschrijnwerk. Door de constante en hoge vochtigheid rond de kapel is de schade aan het buitenschrijnwerk zeer groot geworden en zijn de natuurleien ‘tot op de draad’ versleten. Er zat niets anders op dan een volledige vernieuwing van het dak te laten uitvoeren. De kerkfabriek kon de restauratie uitvoeren dankzij eigen middelen (vooral de spaarpot van de kapel zelf), een toelage van de stad Hamont-Achel (16.050,58 euro) en van de provincie Limburg (12.000,00 euro). De Limburgse subsidie past in het project van “subsidiëring voor het onderhoud en instandhouding van waardevol, niet beschermd klein historisch erfgoed”. Na de restauratie van het dak hoopt de kerkfabriek nog in te grijpen in de directe omgeving van de kapel: door het wegnemen van de eik, een nieuwe aangepaste milieuvriendelijke verharding en een volledige nieuwe aanplanting, passend bij de kapel. Daarvoor echter moeten nog bijkomende financiële middelen gevonden worden. Op deze manier krijgt de kapel zijn oude functie als bidkapel, rustpunt en memorial terug.

De Kapel aan de Haart heeft een uitzonderlijke erfgoedwaarde. De oorsprong ervan is terug te brengen naar de Tweede Wereldoorlog. In de loop van 1943-1944 werden steeds meer geallieerde bombardementen uitgevoerd op Duitse steden. Niet alle raids waren succesvol en zo komt het dat heel wat geallieerde vliegtuigen werden neergehaald door de Duitse Luftwaffe. Verschillende daarvan vielen op het grondgebied van Hamont en enkele in de omgeving van de Haart.

De bewoners van die afgelegen plek in Hamont beloofden dat zij samen met de rest van Hamont na afloop van de oorlog een kapel te zullen oprichten.

Toch duurde het nog tot 1952 vooraleer die kapel er gebouwd werd. 

Benieuwd welke verhalen deze kapel nog meer te vertellen heeft? Volgende week onthullen we het Limburgs verhaal achter de kapel. Hou HAC Weekblad dus zeker in de gaten.