Kerkfabriek Hamont restaureert kapel van de Haart 

HAMONT – De restauratiewerken aan de kapel van de Haart in Hamont zijn nog steeds bezig. In onze editie van vorige week kon men al lezen welke werken er precies uitgevoerd worden en werd er meer informatie gegeven over de oorsprong ervan. Maar wist u dat deze kapel ook een Limburgs verhaal te vertellen heeft?  De directe aanleiding hiervan was de opzienbarende rondgang van het heilig beeld van Maria van Banneux doorheen heel Limburg, die door het bisdom in 1951 werd aangekondigd. De wijk schoot in actie. De grond waarop de kapel staat werd door de familie Geusens aan de kerkfabriek geschonken. De bouw werd door vele vrijwilligers gerealiseerd.

Eén van de meest spectaculaire godsdienstige massa-activiteiten in de 20ste eeuw was de ‘rondreis’ van het O.L.V-beeld van Banneux doorheen heel Limburg in 1952. Dit beeld moest de verbondenheid van de christelijke gemeenschap met Maria uitbeelden en het is niet verwonderlijk dat dit vrij kort na WO II werd georganiseerd, enigszins te vergelijken met de toewijding na WO I van België en in het bijzonder het bisdom Luik aan het H. Hart.

Het beeld werd in elk dekenaat telkens plechtig afgehaald vanuit een ander dekenaat en ofwel vanuit een schip, ofwel met een koets vervoerd tot een centraal punt van dat dekenaat. Zo gebeurde het ook in Hamont, dat de eer kreeg om het beeld te verwelkomen op de plechtige naamdag van de patroonheilige van de dekenale Sint-Laurentiuskerk te Hamont. De kapel is zeer duidelijk een afspiegeling van de Mariakapel van Banneux zelf, al heeft ze eigen kentrekken. De kapel van de Haart is dan ook toegewijd aan de Maagd der Armen. Het feit dat deze kapel, tijdens de Limburgse rondgang van het beeld van Banneux, afgewerkt was en gewijd aan O.L.V. van Banneux , maakt dat Monseigneur L. Kerkhofs zelf op 10 augustus 1952 de kapel kwam inwijden. Volgende week brengen we nog een laatste verhaal over de kapel van de Haart.