Rondje tuin en natuur met Gert-Jan in juni

De eerste helft van het tuinjaar 2021 zit er al weer bijna op in juni. We nemen afscheid van de lente en verwelkomen de zomer. De meteorologische zomer begint op 1 juni. Mei was vrij nat en te koud voor de tijd van het jaar, hopelijk brengt de junimaand  veel heerlijke zomerse avonden. In de natuur gaat alles gewoon door, leven en overleven. Veel bloeiende planten langs sloot en plas, langs de paden en wegbermen. In juni beginnen veel vogelgezinnen aan het volgende broedsel. Afhankelijk van het weer en het voedselaanbod gaat dit door tot aan augustus, als de rui van de vogels inzet. Vaak worden de nesten verstoord door katten, kraaien, eksters en Vlaamse gaaien. De merels doen hun best om het jonge grut te beschermen en vliegen de belagers constant achterna, de tuin uit. De tuin ziet er mals en groen uit de door vele regen in de maand mei. Het gazon moet regelmatig gemaaid worden. Maar daar blijft het ook bij. Er mag hier en daar wel een “onkruidje”groeien. Maar wat is onkruid? Alles wat we niet in onze tuin willen hebben groeien. Maar tussen de zogenaamde tuinplanten zitten ook ondeugende soorten tussen, woekeraars met ondergrondse stengeldelen, lampionplant, lelietje der dalen, akkerklokje (Campanula) en sommige soorten bamboe. Of soorten die zich overal uitzaaien, zoals vingerhoedskruid (Digitalis). Wel opletten met deze giftige soort. Maar teveel, verdwijnt bij ons op de composthoop of in de compostcontainer. Het snoeisel van de beukenhagen gaat in de compostcontainer en wordt speciaal gecomposteerd voor de Helleborus en Cyclamen. De rest gaat in de overige bakken, 3 stuks, die regelmatig omgegooid worden van de ene bak in de andere bak. Compost is het goud van de tuin, planten groeien veel beter en geen gevaar voor verbranding, wat met een teveel  aan mest wel mogelijk is. Compost activeert het bodemleven, de beestjes die alles omzetten, brengen lucht in de grond en maken het toegankelijker  voor de planten. De bodem droogt tevens minder snel uit, dus minder water nodig. Gooi al uw keukenafval, geen gekookt eten, op een composthoop, het scheelt een hoop vuilniszakken per jaar. Goede compost stinkt niet, rot niet. Zorg voor groene en bruine bestanddelen. Droog en nat. Dus vers gemaaid gras goed verdelen, niet te dikke takken kort maken en gooi het zaakje regelmatig om. Juni is het hoogtepunt van de bloeiende planten in de border. Geranium, Campanula, Hosta, Rozen, Salvia’s, Valeriaan, Akelei, Saxifraga, Verbena, Lavendel, Kniphofia’s (vuurpijlen) en Lelies. Vuurpijlen schieten in juni als raketten uit de grond en houden van een zonnige plek in de tuin. Kniphofia ‘The Rocket’ bloeit met oranje en gele bloemen. Ze bloeien van onderen naar boven. Als de leliehaantjes haar niet opvreten, bloeit onze Madonnalelie (Lilium Candidum) deze maand met fraaie witte klokken. Helaas hebben lelies veel te lijden van de vraatzucht van deze felrode kevertjes, die een piepend geluidje maken. In de groentetuin siert zich de aardappel met fraaie lichte, lila kleurige bloempjes. Dit jaar waren de IJsheiligen zonder nachtvorst, dus hoefden ze geen bescherming tegen bevriezing. Aan het einde van de maand juni, begint de bloei van de lindebomen. De bloemen verspreiden een heerlijke geur in menige straat. Dit trekt veel bijen en vooral hommels aan. Doordat zij te druk bezig zijn met vliegen en verzamelen van nectar, zonder zelf te eten, raken de beestjes uitgeput en sterven ze vaak massaal van de honger. Badolie van lindebloesem kleurt uw hele bad oranje en werkt heerlijk ontspannend. Honing van lindebloesem smaakt heerlijk, uw plaatselijke  imker weet er alles van. Juni is de bloeimaand van vele grassoorten. Wegbermen, dijken en velden zijn prima plaatsen om grassen te determineren. Het zal niet altijd meevallen om de juiste grassoort bij de goede naam te benoemen. Grassen zijn er in vele soorten en maten. Ze zijn volop te vinden in de wegbermen in de regio. Wegbermen zijn ware natuurreservaatjes, ze herbergen vele soorten bloemen, insecten, vogels en dieren. Rijd voorzichtig als u deze maand op pad gaat. Geniet van de mooie natuur, maar natuurlijk ook van uw gezellig ingericht balkon of terras. Hopelijk met weer wat extra mensen binnenkort. Blijf gezond, mijn eerste prik komt eraan deze maand, tot ziens in juli. 

Groetjes Gert-Jan. Hebt u een vraag n.a.v. dit artikel, laat het ons dan weten en schrijf een mail naar: [email protected]eu