Restauratie kapel van de Haart 

HAMONT – Nog steeds worden er restauratiewerken uitgevoerd aan de kapel van de Haart in Hamont. Deze week zetten we nog een laatste verhaal over deze kapel in de kijker. Aan deze kapel wordt de laatste decennia jaarlijks een herdenkingsceremonie gehouden voor de gesneuvelde Britse piloten tijdens WO II. Het plaatselijke RAF-comité Hamont-Achel zorgt voor een degelijke herdenking, waarbij telkens officiële gasten uit het voormalige Britse imperium worden uitgenodigd. Deze manifestatie vindt plaats op twee markante plaatsen in Hamont-Achel: aan de kapel van de Haart in Hamont en aan de kapel van de Witteberg in Achel. De plechtigheid met bloemenhulde en Last-Post wordt steeds druk bijgewoond en het comité betrekt ook telkens een klas uit het lager onderwijs bij deze activiteit. De stad Hamont-Achel biedt telkens na afloop aan het publiek een receptie aan. Aan de gevel zien we een gedenksteen waarop de herinnering levend wordt gehouden aan de dramatische nacht van 2 februari 1943 ten tijde van WOII, die de laatste vlucht betekent voor de bommenwerper Lancaster III ED488 VN-M en neerstort in De Haart.