Stewards aan de slag bij station Maarheeze 

MAARHEEZE – De gemeente Cranendonck is woensdag begonnen met het inzetten van stewards op het perron en de parkeerplaats van het NS-station van Maarheeze. Naast het verlenen van een beperkte service zorgen de stewards voor extra toezicht.

Door Roy de Leijer

De gemeente wil met het inzetten van stewards het veiligheidsgevoel van de reizigers vergroten. Daarnaast dient het initiatief als opstapje naar betaald werk.

De eerste steward ging woensdag aan de slag bij het NS-station in Maarheeze. Fadhel Alsaaidi (61) uit Valkenswaard kreeg het bijbehorende blauwe hesje die middag overhandigd uit handen van de Cranendonckse burgemeester Roland van Kessel.

Van Kessel: “De aanleiding voor het inzetten van stewards zijn de signalen dat mensen zich niet altijd veilig voelen bij het station, bijvoorbeeld door de gedragingen van een ander of door diefstal.”

Om te komen tot extra toezicht bij is het idee ontstaan om stewards in te zetten die voor extra ogen en oren op het perron en de parkeerplaats zorgen. Bovendien kunnen zij snel met de juiste instanties contact opnemen als het nodig is.

Het nieuwe initiatief staat niet op zichzelf. Van Kessel: “We doen er in Cranendonck alles aan om het veiligheidsgevoel te vergroten. Hiervoor nemen we verschillende maatregelen en initiatieven, zoals de vorige week opgestarte buurtpreventieteams.” 

De steward heeft een functie van gastheer en gastvrouw. Zij kunnen bijvoorbeeld een helpende hand uitsteken bijvoorbeeld als iemand met een kinderwagen de trein in of uit wil. Ook kunnen zij personen aanspreken en het gevoel van veiligheid vergroten. “De stewards hebben verder geen speciale bevoegdheden. De verwachting is dat er een preventief effect van hun aanwezigheid uit zal gaan”, vertelt Van Kessel, die ervan overtuigd is dat reizigers de extra toezicht en service zullen waarderen. 

De stewards hebben geen rol in trein en bus. Ze werken onder begeleiding van en samen met de boa’s van de gemeente Cranendonck. Bij ongeregeldheden en bijzondere situaties kunnen ze de hulp inroepen van de politie, boa’s, gemeente, NS en de beveiliging van het nabijgelegen azc in Budel.

Alsaaidi had uitgekeken naar het startmoment. De statushouder is twee tot drie dagen in de week te vinden bij het station in Maarheeze. Hij is blij met zijn nieuwe vrijwilligersbaan. In zijn thuisland Irak runde Alsaaidi een winkel. Dertien jaar geleden vluchtte hij naar Nederland. De afgelopen periode bracht hij grotendeels door in asielzoekerscentra. Daar deed hij de nodige ervaring op als toezichthouder en vertaler. Alsaaidi: “Ik ben blij dat ik nu iets terug kan doen. Ik wil ook in Nederland mijn voetdruk achterlaten en een wezenlijk onderdeel uitmaken van de gemeenschap.”

Dat hij Arabisch spreekt is een pre voor de nieuwe functie. De stewards worden geworven uit de doelgroep arbeidsparticipatie. Bij de selectie wordt er rekening mee gehouden dat de stewards in meerdere talen kunnen communiceren. Van het station maken immers ook veel bewoners van het azc in Budel gebruik.

Intussen loopt de werving naar meerdere personen. De gemeente wil minimaal zes personen aantrekken om een pool te kunnen vormen. Van Kessel: “Het streven is dat er uiteindelijk elke dag een steward aanwezig is.”