Vingerhoedskruid

Vingerhoedskruid is een tot 1,8 meter hoge plant met paarse, soms witte bloemen en lijken op vingerhoedjes, vandaar de naam. Hommels en bijen komen graag naar deze bloemen op zoek naar nectar en verdwijnen er dan helemaal in. De hommels moeten in de bloemkroon kruipen om bij de nectar te kunnen komen. Soms wordt echter een gaatje in de bloemkroon gebeten om zo bij de nectar te kunnen komen. Het is een tweejarige bosplant, die zichzelf rijkelijk uitzaait. Vingerhoedskruid of digitalis zien we vaak in onze tuinen maar komt net als in grote delen van Europa ook in ons land in het wild voor.  Meestal zijn ze in de natuur te vinden op verstoorde bodems in het bos en andere ruige terreinen.  De naam digitalis komt van het Latijnse digitus of vinger. Dit is een duidelijke verwijzing naar de vingerhoedvorm van de bloemen. Wat heel opvallend zijn de trossen met een weelde aan vele bloemen, dichtbij elkaar. Het zijn prachtige bloemen, meestal in het roze en met aparte vlekken aan de binnenkant van de klokjesachtige bloemen. De bloei gebeurt van onder naar boven verlopend langs de stengel. Hoewel veel mensen het onkruid vinden is het een kruidige plant maar is wel giftig voor mens en dier en dat geldt voor alle delen van de plant, vooral de zaden en de bladeren! Vingerhoedskruid werd al minstens sedert het begin van de veertiende eeuw als medicinale plant en sierplant gekweekt. Het medicijn dat hieruit werd vervaardigd is digoxine, dat uit de bladeren van het vingerhoedskruid werd onttrokken en was vroeger een belangrijke bron van digoxine.

Nu komt digoxine uit de fabriek, het belangrijkste effect van digoxine is de versterkende invloed op de pompfunctie van het hart.  Het vergroot de kracht waarmee het hart zich samentrekt en daarnaast verlaagt het tegelijkertijd het hartritme bij patiënten met een te snel ritme en gaat het hart rustiger en krachtiger werken.  Geen onkruid dus, maar een waardevolle kruidplant en in de zoektocht naar nieuwe geneesmiddelen kan de natuur een belangrijke bron zijn. Onderzoekers sporen steeds naar onbekende stofjes die mogelijk als medicijn kunnen werken voor de toekomst, laten we er zuinig op zijn! 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Foto en tekst Jan de Bruijn.