Els en Marleen tackelen corona met de ABC-wandelingen 

HAMONT-ACHEL / REGIO – Na enige tijd in een lockdown kan een mens zich al eens beginnen te vervelen. Maar dit geldt niet voor de vriendinnen Els en Marleen uit Hamont. Beide waren reeds fervent wandelaars en in november vorig jaar bundelden ze hun krachten en begonnen ze op eigen houtje met een leuk initiatief: de ABC-wandelingen.

Door Jana Poukens

 Iedere week komen Els en Marleen samen om te wandelen in een gemeente of bekende locatie in de regio, beginnend met een bepaalde letter. De eerste gemeente was Aalst (onderdeel van de gemeente Aalst-Waalre) en zo wandelen ze samen langs het volledige alfabet. 

“Het begon allemaal met de aankoop van de wandelkaart van De Groote Heide,” vertelt Marleen. “Hierop zijn verschillende wandelknooppunten te vinden. Toen Els en ik tijdens de coronaperiode vorig jaar beslisten om samen te gaan wandelen sloegen we deze kaart open en kwam de vraag: waar te beginnen? 

Ah, bij de A natuurlijk! En zo is het initiatief ontstaan.” 

Op 14 november stond de eerste wandeling op het programma. De dames gaan in principe iedere week op pad voor een wandeling van zo’n 15 à 20 kilometer en ondertussen zijn ze al bij de letter U aangekomen. Komend weekend trekken ze hiervoor naar Uikhoven. “We zijn voornemens om over anderhalve maand de letter Z te wandelen en dan zijn onze ABC-wandelingen rond!” aldus de twee enthousiaste dames. 

Marleen stippelt iedere week een wandeling uit: “Aan de hand van Google maps en diverse wandelwebsites, de apps van wandelknooppunten en route.nl probeer ik telkens een mooie en gevarieerde route uit te stippelen. In eerste instantie hielden we ons aan de wandelkaart van De Groote Heide. De eerste vijf letters vielen makkelijk in te vullen. Zo deden we Aalst, Borkel, Cranendonck, Dommelen en Eindhoven aan. Maar toen besliste Corona er anders over en mochten we de landsgrens niet meer over. De F vulde we communautair in door van Voeren, Fourons te maken.” Els vult aan: “De letter Q vroeg ook om enige creativiteit. In de regio is er geen gemeente die start met deze letter en daarom hebben we ervoor gekozen om naar Quartier Bleu in Hasselt te trekken.” 

Marleen vertelt verder: “De leidraad is natuurlijk de volgende letter in het alfabet, maar voor ons is het eveneens belangrijk dat we een wandeling kunnen maken in een mooie omgeving of waar we iets kunnen beleven. Daarom kwam de Hello Belgium Railpas als geroepen die ons naar Geel en Mol bracht voor een GR-treinstapper (Grote Routepaden). En zo hebben de ABC-wandelingen ons al op hele mooie en verrassende plekjes gebracht, dichtbij en soms iets verder. Nu het einde van het alfabet in zicht komt zijn we al aan het brainstormen over een volgend concept.” 

“Het mooie aan dit initiatief is dat iedereen dit kan doen,” aldus de dames. Els: “Iedereen kan ABC-wandelingen doen in eigen omgeving, korte of lange wandelingen, het maakt niet uit. In de tijd van de strenge lockdown was het voor ons iedere week écht een uitstap. Even het hoofd leeg maken, wandelen en bijkletsen en verwonderd zijn over zoveel moois zo dicht bij huis.” En of er interesse is voor dit initiatief! Dat blijkt, want ook het magazine Libelle zette de ABC-wandelingen van Els en Marleen in de kijker. Deze actie werd gekozen uit tal van inzendingen nadat de redactie van Libelle vroeg: ‘wat is een leuke bezigheid tijdens de lockdown?’. Maar er zijn nog veel meer nieuwsgierigen die op de hoogte willen blijven van deze corona-activiteit. “Klopt,” legt Els uit. “want blijkbaar inspireren we mensen om eens op een ander te gaan wandelen, en we hebben heel wat volgers op onze Instagram pagina ‘abc_wandelingen’ die op de hoogte willen blijven van welke gemeenten we aandoen, bij welke letter we zitten, inspiratie willen opdoen en onze persoonlijke verslagjes volgen. Wanneer we eens een weekje overslaan, krijgen we meteen reacties van mensen. Best wel grappig om te zien hoeveel mensen onze wandelingen volgen.” 

Sinds ze van start gingen met de ABC-wandelingen zijn er al heel wat mensen in de voetstappen van Els en Marleen getreden, en dit mag best letterlijk genomen worden. Els: “We krijgen regelmatig de vraag waar men al deze wandelingen kan terugvinden, zodat anderen ze zelf ook kunnen lopen.” 

“En we worden ook wel eens uitgenodigd!” vervolgt Marleen. “Zo nodigde een collega van Els ons uit in Stevoort voor de letter S, waar we werden getrakteerd op een prachtige bloesemwandeling.” Els: “Het is niet te geloven hoe dit initiatief ons al naar zoveel mooie plekken heeft kunnen brengen. Zowel de natuurgebieden als de steden hebben ons al meermaals positief weten te verbazen. Zo zagen we de winter overgaan naar de lente en alles terug groen worden. Iets waar we voorheen niet echt bij stil stonden, maar nu vol verwondering bewust hebben meegemaakt.” Marleen vult aan: “En wat mij zeker zal bijblijven is het feit dat er tijdens al die wandelingen nooit een saai moment is geweest. Els en ik hebben altijd wat te vertellen onderweg. Ze zeggen weleens: time flies when you’re having fun en dat is helemaal waar in ons geval! We maken er iedere week weer iets leuks van, terwijl we genieten van de lekkerste cake en huisgemaakte chocomelk van Els. Samen genieten we van de kleine dingen in het leven, iets wat zeker in deze coronaperiode van groot belang is.”