Genieten van topproducten uit eigen regio 

REGIO – Deze week brengt HAC Weekblad een special getiteld ‘De Boer op’ en dat mag best letterlijk genomen worden want de boeren uit onze regio hebben heel wat lekkers te bieden. Voor wie houdt van eerlijke en verse producten, lokaal geproduceerd, bomvol smaak en een snuifje passie, zijn deze adresjes zeker een aanrader! 

Onze streek heeft heel wat lekkers te bieden. Kiezen voor de korte keten heeft bovendien heel wat voordelen, niet enkel voor de consument, maar ook voor de boer.  Door rechtstreeks bij de boer te kopen ben je verzekerd van verse producten. Bovendien is het aanbod vaak nog uitgebreider dan in de supermarkt. Je geniet van seizoensproducten en in veel gevallen kom je in een boerderijwinkel producten tegen die zelfs niet te vinden zijn in een warenhuis. Omdat er rechtstreeks aangekocht wordt zijn er geen externe schakels nodig waardoor de kostprijs in veel gevallen ook nog eens voordeliger is. Externe schakels zoals vervoerskosten, verpakkingen zijn niet nodig en dat is dus een goede zaak voor de portemonnee en verkleint de ecologische voetafdruk. Boerderijwinkels in de regio hebben een groot aanbod groenten en fruit, maar ook verse scharreleieren en scharrelvlees worden er onder andere aangeboden. 

– Boerderijwinkel Smits in Soerendonk 
– Boer Arie in Heeze 
– Veebedrijf familie van Lievenoogen in Soerendonk 

Wie graag geniet van een glaasje verse koemelk kan dat in Hamont verkrijgen bij de automaat van melkveebedrijf Schuurmans aan de Grote Haart. Niet enkel willen ze op die manier de ervaring van ‘melk van de boer’ stimuleren in plaats van ‘melk uit een pak’. Om ook de jeugd bewust te maken dat veel producten, die zij enkel herkennen uit de supermarkt, toch wel degelijk hun oorsprong hebben op een veld of in dit geval van een koe, ontvangt dit bedrijf regelmatig scholieren om ze een blik achter de schermen te geven. 

– Melkautomaat van familie Schuurmans in Hamont

Het witte goud is er weer! En wat is er nu lekkerder dan kraakverse asperges van het veld? Onze regio heeft heel wat adresjes waar je terecht kan voor de aankoop van asperges en aspergeproducten. Denk aan kroketjes gevuld met deze lekkernij of een heerlijke aspergesoep. Vaak zijn er ook huisgemaakte salades verkrijgbaar en er zijn natuurlijk nog veel meer receptjes met deze heerlijke groente. Wie zijn aankopen rechtstreeks bij de aspergeboer doet kan niet enkel genieten van verse producten, meer te weten komen over het kweekproces maar zeker ook nog meer inspiratie opdoen over hoe je deze delicatesse op een verrassende manier op tafel kan brengen 

– Aspergeboerderij Beliën-Sevens in Hamont 
– Beerten Asperges in Budel 
– Smeets Asperges in Budel