De Napoleonsmolen heeft een zakkenklopper

HAMONT-ACHEL – In de windmolen van Hamont staan allerlei gereedschappen en machines die gebruikt worden voor het malen van graan of het slaan van olie uit noten of oliehoudende zaden. Denk vooral aan de maalstenen die door de wieken worden aangedreven. Maar er zijn ook maalstenen die elektrisch aangedreven kunnen worden. Er staan weegschalen, een haverpletter, allerlei soorten hamers, een steekwagentje voor meelzakken, een wan en noem maar op. Sinds kort staat er ook een zakkenklopper.

Tekst: Harrie Meewissen / Evert Meijs

Beeld: Evert Meijs

Enkele jaren geleden ontving de Napoleonsmolen van de molen in Weert een zakkenklopper. De machine was gratis af te halen en had een Weerter geschiedenis. Het apparaat draaide op de Nijverheidsmolen van Stramproy, een beltmolen waarop de familie Jaak Nijs de mulders waren en daarom ook wel de Nijsmolen genoemd wordt.

Geen spinsels of ongedierte

De zakkenklopper is eigenlijk een eenvoudig apparaat. In het verleden werd het meel opgevangen in jutezakken. Tegenwoordig zijn de zakken van kunststof. De jutezakken waarin heel wat meel blijft hangen, worden tussen twee ijzeren roosters geschoven. Een draaiende trommel met loshangende leren riemen slaat door de roosters op de zakken en slaat het meel uit de zak. Dat voorkomt dat spinsels en ongedierte achterblijven in de zak. In de machine draait een krachtige ventilator die in een achterliggende ruimte een vacuüm schept en het meel doet neervallen in een uitschuifbare bak onder de machine. 

In veel molens draaiden mechanische zakkenkloppers. Het waren machines van soms heel verschillende ambachtelijke makelij, uitgevoerd al naar de handigheid en creativiteit van de molenaar.

Samen met de vervanging van de jute zakken door papier en  kunststof, verdwenen ook de zakkenkloppers uit de maalderijen.

Het apparaat staat nu te pronken beneden in de Napoleonsmolen. De mulders van de Napoleonsmolen blijven u uiteraard gratis ontvangen om de zakkenklopper te laten zien en na een jaar van corona beperkingen kijken we in de komende zomer meer dan ooit uit naar uw bezoek.