Gouden Zonnebloemafdeling zet trouwe vrijwilligers in de bloemen

BUDEL – De afdeling Budel van vrijwilligersorganisatie De Zonnebloem blaast dit jaar 50 kaarsjes uit. Reden dus voor een feestje voor de gouden vereniging. Het jubileum werd op donderdag 3 juni vanwege corona kleinschalig gevierd bij café De Wielerbaan in Budel. Daarbij werden ook drie zeer trouwe vrijwilligers in de zonnebloemen gezet.

Door Roy de Leijer 

In 1949 werd Stichting De Zonnebloem opgericht. Later werd het een vereniging. Ze richt zich op mensen van 18 jaar en ouder met een fysieke beperking, zoals langdurig zieken, lichamelijk gehandicapten en hulpbehoevende ouderen. Het gaat om mensen die door hun beperking buiten de deur hulp nodig hebben en dan vooral diegenen, die daardoor in een sociaal isolement zitten of dreigen te geraken. 

De Zonnebloemvrijwilligers helpen door het bezoekwerk en gezellige dagjes uit te organiseren. In 1971 werd in Budel een lokale afdeling opgericht.

Na ruim een jaar stilte had de vereniging op donderdag 3 juni – exact vijftig jaar na de oprichtingsdatum – weer een samenzijn met de vrijwilligers bij café-zaal De Wielerbaan in Budel. Vanwege de geldende coronamaatregelen vond de bijeenkomst plaats zonder de gasten. Op gepaste afstand, onder het genot van lekkere hapjes en drankjes, was het mogelijk om na de lange tijd weer allerlei weetjes uit te wisselen.

Bijzondere aandacht was er voor een drietal vrijwilligers van het eerste uur. Lies Staals, Liedje Visschers en Miets van Weert werden niet alleen door het bestuur en hun collega’s geëerd voor hun trouwe diensten, maar ook door het Cranendonckse gemeentebestuur. Het drietal heeft zich vanaf de oprichting in 1971 enorm ingezet voor de vereniging. Zij waren betrokken bij de start van de afdeling, die ontstond uit de zogenaamde jaarlijkse ‘ziekendagen’ in het toenmalige klooster van Budel. 

Lies Staals had altijd heel veel gasten. Ooit zestien waren het er zelfs zestien. Miets van Weert, van huis uit traiteur, zorgde voor de inwendige mens en Liedje Visschers was via haar man, dokter Visschers, vaak sociaal bemiddelaar. 

De drie vrijwilligers hebben allen lange tijd een bestuursfunctie bekleed. Daarnaast bezochten zij gasten van De Zonnebloem. Visschers, Van Weert en Staals boden een luisterend oor, maakten een praatje of namen de gasten mee naar buiten of naar activiteiten van De Zonnebloem. Visschers en Staals zorgden bovendien voor het reilen en zeilen van de vereniging en waren het aanspreekpunt voor de rest van de vrijwilligers. Van Weert was kok voor De Zonnebloem en had de leiding over de keuken.

Vrijwilligerspenning
Voor de gemeente Cranendonck was de jarenlang inzet aanleiding om het drietal een vrijwilligerspenning uit te reiken. Dit gebeurde in het bijzijn van familieleden door burgemeester Roland van Kessel samen met zorgwethouder Marcel Lemmen.

De gemeentelijke vrijwilligerspenning wordt toegekend als blijk van waardering aan personen die bijzondere initiatieven of activiteiten hebben ontplooid voor de Cranendonckse samenleving. Het gaat dan om initiatieven die uitstijgen boven de reguliere verenigingsactiviteiten. 

Vanuit het hoofdkantoor van de landelijk Zonnebloemorganisatie werd een gouden speldje met het Zonnebloemlogo uitgereikt. Daarnaast ontvingen de honkvaste vrijwilligers een oorkonde. 

Naast deze supervrijwilligsters waren er ook nog twee dames die 10 jaar en één die 25 jaar lang hun diensten verleend hadden. Rond half zes togen de jubilaressen met handenvol bloemen, natuurlijk zonnebloemen, naar huis.