Live-stream en spekkoeken voor Antonius

ACHEL – Het heeft even geduurd tot Antonius wist of hij dit jaar zijn nis in de Achelse dorpskerk mocht verlaten. Vorig jaar moest hij binnen blijven. Nochtans had hij iets te vieren: hij had er al 200 jaar zijn verblijf. Mocht de organisatie drijven op het optimisme dat enkele weken geleden zo sterk gecommuniceerd werd? Noord-Limburg had op dat moment weinig reden om daarin mee te gaan. Dus werd een oplossing gezocht in de technologie. De corona-proof processie wordt gestreamd. 

Toen de bisschop meldde dat hij, zoals hij vorig jaar beloofde, dit jaar zou voorgaan in de Eucharistieviering, schoot het processiecomité in actie. Als 13 juni, het naamfeest van Antonius van Padua, op een zondag valt, is dat altijd iets extra’s.

Het parcours werd aangepast, het aantal deelnemers beperkt, maar de processie trekt! Voor het eerst wordt een icoon van OLV van Altijddurende Bijstand meegenomen. Bij haar brandden er minstens evenveel kaarsen als bij Antonius.

Dankbaar voor alle goede zorgen die ook in rusthuizen en ziekenhuizen geboden werden, worden niet alleen zorgdragers in de aandacht gebracht. Aan het rustaltaar van Catharinadal zullen vertegenwoordigers van de verenigingen het vuur, dat sinds 2013 wordt meegenomen, aanwakkeren. Zij zijn de aanstokers, die straks het dorpsleven weer op gang zullen trekken. Het missiecomité neemt het voortouw. Er mag dan wel geen groots dorpsfeest zijn, “een Antoniusfeest zonder spekkoeken, dat kan niet.” Vanaf 12.00 uur zullen er dus coronaproof spekkoeken gegeten kunnen worden, op het grasveld aan de fontein. En Achelse trappist is dan nooit ver weg.

De streaming van misviering en processie begint om 11.00 uur. De link er naar toe vind je via de website van Pastorale Eenheid St.-Jozef Hamont-Achel.