IVN Cranendonck – Beleef de natuur!

Grote fopwesp

Bij een vorig artikel over wespbijen betrof het een bij die precies op een wesp leek. Deze keer een insect dat sprekend op een wesp lijkt, maar in dit geval is het een zweefvlieg. De zwarte en gele strepen van wespen komen in deze zweefvlieg helemaal terug zodat veel mensen maar ook andere insecten en zelfs vogels terugdeinzen. Vanwege die gelijkenis heeft deze zweefvlieg de naam Fopwesp gekregen. Hij fopt zo dus zijn vijanden. Het gelijken op een andere soort heet Mimicry (nabootsing of camouflage). Bij de meeste soorten die dit doen is het zo dat een ongevaarlijke soort (zweefvlieg) lijkt op een gevaarlijke soort (wesp). Toch kun je zweefvliegen vrij makkelijk herkennen. Zij hebben 2 paar vleugels en wespen 4 paar. Zweefvliegen kunnen ook stilstaand in de lucht hangen vandaar hun naam. Ook verschillend zijn de grote ronde ogen bij deze vliegen terwijl wespen meer langwerpige ogen hebben. Kenmerkend voor een wesp is de (smalle) wespentaille terwijl vliegen meer (langwerpig) rond zijn. Er zijn zo’n 375 soorten zweefvliegen in Nederland die voor een deel veel op elkaar lijken maar soms ook heel verschillend gekleurd  en getekend zijn. Een andere bekende zweefvlieg is bijvoorbeeld de Blinde bij die hoort bij de bijvliegen, de naam zegt het al, vliegen die op bijen lijken. Kijk maar eens rond in uw eigen tuin, nog genoeg te ontdekken.

Info: Wiel Zentjes

[email protected]

OLYMPUS DIGITAL CAMERA